De heetwaterkuur

de heetwaterkuur

Onze 30-dagen-tip voor uw gezondheid

Wij van Maharishi Ayurveda® Europa vieren dit jaar onze 30ste verjaardag. Voor ons een welkome aanleiding uw gezondheid en welbevinden met 30-dagen-tips te ondersteunen. Maak kennis met de veelzijdigheid van Maharishi Ayurveda – in kleine stappen van elk 30 dagen.

Tip 1: Het juiste water voor uw constitutie

Niet zonder reden is de ayurvedische heetwaterkuur erg bekend en bijzonder populair. Water is een belangrijke levensgever en -reiniger tegelijkertijd. Door koken nemen de energie en de kwaliteit van het water nog meer toe, waarmee bijvoorbeeld het ‘spijsverteringsvuur’ agni gestimuleerd wordt. Eenvoudigweg in de ochtend water in een open pan ongeveer 10 minuten laten koken, in een thermoskan gieten en de hele dag door regelmatig kleine slokjes heet water drinken.

Onze ‘30-dagen-tip’ voor u om uit te proberen: stem de bereiding van het water eens af op uw constitutietype, anders gezegd uw dosha-type (Vata, Pitta, Kapha). Zo doet u dat:

Heet water voor het Vata-type Ingrediënten

  • 2 l water
  • 3 blaadjes munt
  • ½ theelepel venkelzaad
  • ¼ theelepel heemstwortel

Bereidingswijze

  • Het water 5 minuten laten koken
  • Van de kookplaat halen
  • De kruiden toevoegen
  • Het water in een thermoskan gieten

Een Vata-type kan het water het beste warm drinken maar niet te heet – in kleine slokjes en gelijkmatig over de dag verdeeld.

Water voor het Pitta-type Ingrediënten

  • 2 l water
  • ¼ theelepel venkelzaad
  • 2 rozenknoppen
  • 1 kruidnagel

Bereidingswijze

  • Het water 2 minuten laten koken
  • Van de kookplaat halen
  • De kruiden toevoegen
  • Het water in een thermoskan gieten

Als Pitta-type draagt u zelf al veel warmte in u. Het water bevalt u daarom des te beter als u het voor het drinken een poosje laat afkoelen in een kop. In de winter mag het ook voor het Pitta-type iets warmer zijn; in de zomer is kamertemperatuur voldoende. Het water sloksgewijze verdeeld over de dag genieten.

Heet water voor het Kapha-type Ingrediënten

  • 2 l water
  • 3 blaadjes basilicum
  • 2 dunne plakjes verse gember
  • ¼ theelepel komijnzaad
  • ½ theelepel venkelzaad

Bereidingswijze

  • Het water 5 minuten laten koken
  • Van de kookplaat halen
  • De kruiden toevoegen
  • Het water in een thermoskan gieten

Aangezien Kapha-mensen het eerder koud krijgen, kunnen zij het water gerust warm tot heet drinken. De toegevoegde kruiden basilicum, gember en komijn zullen u nog extra warmte van binnenuit geven. Het water sloksgewijze over de dag verdeeld drinken.

Dosha-toets Kent u uw ayurvedisch constitutietype nog niet? Onze dosha-toets geeft u een eerste aanwijzing. naar de dosha-toets