Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda

Maharishi Marma-therapie – helende aanraking

Marma therapie

De kennis rondom marma’s is al eeuwenoud.

Volgens historische bronnen worden ze voor het eerst vermeld in ayurvedische geschriften uit 6000 - 1500 voor Christus. De klassieke ayurvedische handboeken ‘Charaka Samhita’ (interne geneeskunde) en Suśruta Samhita (chirurgie) werden in de achtste resp. zesde eeuw voor Christus geschreven.

In de Suśruta Samhita worden 107 belangrijke energiepunten (marma’s) beschreven. Volgens de eeuwenoude teksten bevindt de levenskracht van de mens zich in deze marma’s, die als ‘verbindingspunten’ tussen de verschillende lichaamsstructuren worden beschouwd.

Maharishi Mahesh Yogi noemde de marma’s zelf ‘kosmische verbindingspunten’.

De marma’s gelden als de ‘zetel van het leven’, die de door het lichaam stromende levensenergie (Prana) controleren en reguleren.

De Maharishi Marma-therapie gaat ervan uit dat in de marma’s de oerklank van de schepping vibreert. Ze vormen een netwerk van controlepunten voor alle geestelijke en lichamelijke functies en verdienen als zodanig speciale aandacht.

Marma-therapie is van oorsprong de ‘be-handeling’ (therapie met behulp van de handen) van deze belangrijke energiepunten, en heeft tot doel lichaam en geest in balans te brengen, het organisme te ontgiften, te versterken, te vitaliseren, tot rust te brengen, energieblokkades weg te nemen en ziektes te genezen.

Verschillende toepassingen binnen de Marma-therapie

Behandeling van de marmas in het ellebooggebied
Behandeling van de marma's in het ellebooggebied
Behandeling van het hoofd
Behandeling van het hoofd
Marma-therapie in het enkelgebied
Marma-therapie in het enkelgebied
Behandeling van de rug
Behandeling van de rug

Marma-therapie wordt tegenwoordig in de traditionele Indiase natuurgeneeskunde in veel gevallen nog maar beperkt toegepast. Ook concentreert de behandeling zich vaak minder op het energieveld van het marmapunt, maar meer op zijn weefselstructuren, die bij een massage uitgebreid onder handen worden genomen. Deze behandeling heeft dan ook veel overeenkomsten met de spier-, pees- en triggerpointmassages uit de westerse fysiotherapie.

Marma-therapie voor de hand
Marma-therapie voor de hand

In de afgelopen jaren ontwikkelde bestseller-auteur Ernst Schrott, arts, in samenwerking met dr. J.R. Raju een milde, natuurlijke en effectieve therapie. Dr. Schrott is voorzitter van de Deutsche Gesellschaft für Ayurveda, CEO van de Deutsche Ayurveda-Akademie en co-director van het Department of Ayurvedic Massage Therapy van het Maharishi College of Perfect Health International.

Voor de nieuwe therapie baseerde hij zich op vedische kennis, klassieke ayurvedische teksten en jarenlange studies en onderzoeken, aangevuld met praktische en klinische ervaring en de mondelinge overleveringen van marmatradities. Dr. Schrott introduceert en presenteert deze milde behandelmethode, het Sukshma Marma® Concept, vanaf nu in Europa.

Voor de Maharishi Marma-therapie worden drie cursussen aangeboden, elk toegespitst op een specifieke doelgroep:

  1. Medische professionals: artsen, natuurgenezers en ieder ander die is opgeleid om beroepsmatig ziektes te behandelen.
  2. Pancha Karma-therapeuten: specialisten die in Maharishi Ayurveda-klinieken en -gezondheidscentra patiënten behandelen.
  3. Niet-medici: yoga- en meditatiedocenten, aromatherapeuten, leken, etc. Eigenlijk iedereen met medische interesse of ervaring.
    De laatstgenoemde cursussen zijn bedoeld om de theoretische kennis over en praktische toepassingen van de Sukshma Marma-therapie over te brengen en zijn toegespitst op het voorkomen van klachten en het behoud van de gezondheid. Tijdens de cursussen komen ook tips over de ayurvedische levenswijze aan bod en wordt aandacht besteed aan de behandeling van eenvoudige gezondheidsklachten en de grondbeginselen van de ayurvedische leer.

De eerste cursus categorie A, bestaande uit drie weekendseminars die van start gaan in het weekend van 26-29 april) zal in Nederland plaatsvinden aan de MERU en is toegespitst op artsen en andere medische professionals, liefst met basiskennis van de ayurvedische polsdiagnose. Mail voor meer informatie of om u aan te melden naar courses@maharishi.net.

Er volgt nog een uitgebreider aanbod voor categorie C (zie boven, o.a. medische leken, de Marma-therapie is namelijk ook uitstekend geschikt om bij uzelf of uw partner uit te voeren).

Onze boekentip voor u: Dr. med. Ernst Schrott: ‘Marmatherapie’ – ISBN 978-3-442-39179-0

Onze tip: Maharishi Ayurveda Vata-, Pitta- of Kapha-aromaolie zijn zeer geschikt voor de marmatherapie. Een druppel is voldoende! Meng gewoon met een een paar druppels amandelolie en breng het aan op de marmapunten. Als alternatief kunt u ook elke keer één druppel van onze Vata, Pitta of Kapha massageoliën gebruiken.

Dr. med. Ernst SchrottDr. med. Ernst Schrott, arts voor natuurlijke remedies en homeopathie; Medeoprichter en directeur van de Duitse Ayurveda Academy, stichtend lid en vice-president van de Duitse Vereniging voor Ayurveda.