Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda

De Duitse acteur Gottfried Vollmer over Ayurveda

De Duitse acteur Gottfried Vollmer, bekend van films en tv (‘Tatort’, ‘Alarm für Cobra 11“) heeft ayurveda, de wetenschap van het (lange) leven, al in 1987 in India, de bakermat van de ayurveda, leren kennen en gestudeerd.

Hij is afgestudeerd aan de grootste kunstacademie in Europa, de Universität der Künste in Berlijn, en ervoer destijds via een kennis van een ’pionierscursus’ ayurveda en was nieuwsgierig. Want ayurveda was toen nog niet bekend en een echte insider tip in Europa.

Gottfried Vollmer Gottfried Vollmer

„Dat was echt een indrukwekkende ervaring“, herinnert Vollmer zich. „We waren met 500 deelnemers uit de hele wereld. De cursus werd gegeven door de vedische geleerde Maharishi Mahesh Yogi en dr. Ulrich Bauhofer, nu een van de bekendste Duitse ayurveda-artsen”.

„We kregen les van enkele van de bekendste Indiase ayurveda-grootheden: dr. B.D. Triguna, toenmalig voorzitter van het All India Ayurveda Congress en dr. Balraj Maharshi, India’s beste expert op het gebied van de plantenwereld.“

„Zelfs vandaag de dag heb ik nog profijt van de enorme kennis die we destijds hebben opgedaan“, aldus de 1,99 m grote acteur.

„Ik heb geleerd dat in Maharishi Ayurveda bewustzijn voorop staat, wat betekent dat het bewustzijn het lichaam vormt en ook in balans houdt. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om op fysiologisch gebied iets te doen om het lichaam steeds in een goed evenwicht te houden. Dat heeft mijn leven erg veranderd. We hebben in India de ayurvedische basisprincipes geleerd en ook nu leef ik nog steeds zo dat ik mijn dosha’s in evenwicht houd.“

„Wat mij daarbij steeds weer fascineert is met welke eenvoudige middelen ayurveda zo veel bereikt. Bijvoorbeeld door een kleine verandering in de dagelijkse routine. Andere kleine dingen, zoals slokjes heet water drinken of ’s avonds ook eens om 22 uur gaan slapen, kunnen voor een blijvend fysiologisch evenwicht zorgen. Voor mij is ayurveda iets heel praktisch voor elke dag. Zonder hoge kosten en zonder veel moeite kan men hiermee een fysiologisch evenwicht bereiken.“

„Voor mijn beroep moet ik veel reizen, waardoor de Vata-dosha altijd iets verhoogd is. Daarom doe ik veel dingen die de Vata-dosha weer in balans brengen: Ik let er bijvoorbeeld op dat ik ’s middags tussen 12.00 en 14.00 uur een goede en voedzame warme maaltijd eet, omdat ik merk dat dat mij heel erg aardt en stabiliseert. En het geeft energie voor de hele dag.“

„Dat is één ding. Iets anders waar ik erg op let, is dat ik minstens een paar dagen heel vroeg naar bed ga, vooral op momenten als ik een tijdje te weinig slaap heb gehad, omdat ik weet dat de cellen voor middernacht beter van voedingsstoffen worden voorzien. Alleen dat heeft al een heel stabiliserende werking en het innerlijke evenwicht blijft beter behouden dan wanneer men met een tekort aan slaap de dag probeert door te komen.“

„ Bovendien ben ik ook actief als meditatieleraar“, verrast ons de acteur. „In onze maatschappij is het leven veel sneller geworden en de tussenpozen worden steeds korter, meditatie is daarom juist nu heel populair.“

„Veel mensen lopen tegenwoordig heel langzaam tegen een burnout aan. Ook hier helpt mij de ayurvedische kennis. Soms geef ik mijn cliënten echt gewoon de opdracht, met tijdstip en controle, dat ze een week lang om 22.00 uur in bed moeten liggen. Ik vraag dan achteraf altijd na en doe daarbij vaak heel bijzondere ontdekkingen. Zo was er bijvoorbeeld een mannelijke cliënt met depressieve stoornis als gevolg van overwerktheid. Alleen deze ene week waarin hij elke dag om 22.00 uur naar bed ging, heeft hem enorm gestabiliseerd. Ik zag hem om de dag en kon echt zien hoe alleen meditatie in combinatie met het vroeg naar bed gaan een verbazingwekkend effect had.

„Onder mijn collega’s merkt men ook, dat mediteren nu ‚in‘ is.

De Transcendente Meditatie, waarin ik les geef, is onder acteurs heel populair geworden, vooral sinds overal bekend geworden is dat vooral de internationale collega’s, zeg maar ’half Hollywood‘ nu met mediteren begonnen is.“

„Ayurveda speelt hier natuurlijk ook een rol“, legt Vollmer uit. „Op de set zie ik soms een of andere collega met een met heet water gevulde, kleine thermoskan rondlopen; dan moet ik innerlijk glimlachen en denk: ah, ayurveda...“

„Duitsland is nog steeds behoorlijk gezondheidsbewust en vooral mijn vrouwelijke collega’s, die erop letten dat ze mooi en jong blijven omdat dat voor de camera heel belangrijk is, staan heel open voor ayurveda omdat ze het verjongende effect gewoon echt merken.“

„Ik ben in ieder geval heel dankbaar dat ik al zo lang geleden zo veel heb mogen leren over dit unieke en oeroude gezondheidssysteem.“

___

Wanneer u wilt leren mediteren bij Gottfried Vollmer en in Berlijn woont, schrijf hem dan gewoon een e-mail: Speciaal voor vrienden van Maharishi Ayurveda heeft Gottfried Vollmer ons zijn e-mailadres gegeven: gottfried.vollmer@web.de