Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda

Evenwichtigheid en harmonie door de helende klanken van de Natuur

Muziek verhoogt de stemming, laat ons dromen of maakt ons energievol, vrolijkt ons op of vermaakt ons. Wist u dat muziek ook kan helen? De ayurvedische tekstboeken hebben al duizenden jaren geleden de genezende kracht van muziek beschreven in de vorm van oerklanken, vedische recitatie en Gandharva-vedamuziek Daarom is Gandharva-vedamuziek, waarmee wij u vandaag nader willen laten kennismaken, een belangrijke bijdrage van Maharishi Ayurveda aan gezondheid en welbevinden.

Al in de klassieke basistekst van Ayurveda, de Caraka Samhita, worden specifieke effecten van de vedische muziek op de gezondheid van de mens en zijn omgeving beschreven (Charaka, Siddhisthana, 6/85).

Zo komt u op een zachtaardige manier tot innerlijke harmonie

Waarom werken deze legendarische klanken zo ontspannend?

Gandharva-vedamuziek wordt omschreven als ‘muziek in overeenstemming met de natuurwetten’ of ook wel als ‘de eeuwige melodie van de schepping’.

Wat betekent dit? De zieners en wijzen van de vedische bloeicultuur in het oude India hebben in de diepe stilte van hun eigen bewustzijn de melodieën van de natuur waargenomen en deze muziek gezongen of gespeeld om anderen vrede, gezondheid en harmonie te brengen. Deze eeuwige melodieën van de natuur brengen ons op een zachtaardige wijze in contact met ons innerlijk, onze eigen aard: zij hebben een integrerende werking op lichaam, geest en bewustzijn.

De traditionele overleveringen van de Gandharva Veda hebben wij te danken aan de weinige nog overgebleven tradities van grote meesters van de klassieke Indiase muziek. Als de heilzame klanken van Gandharva-vedamuziek op authentieke wijze gespeeld worden, dan leidt dat tot een wonderbaarlijke rust, ontspanning en kalmte.

Op die manier kunnen wij ons lichamelijk en geestelijk herstellen en spanningen en stress neutraliseren.

Hoe kunt u het beste gebruik maken van deze vorm van muziek?

Luisteradviezen

Aangezien de melodieën van Gandharva veda een weerspiegeling zijn van de wisselende ritmen en cycli van de natuur op verschillende tijden van de dag, kunnen de muziekstukken het beste op de aangegeven dag- en nachtdelen gespeeld worden. Een ochtendraga, een ochtendmelodie, is daarom anders dan een avondraga.

Maharishi Gandharva-vedamuziek onderscheidt zich fundamenteel van amusementsmuziek. De luisteraar die Gandharva-vedamuziek voor de eerste keer hoort, ervaart de klanken misschien als vreemd en iets waar je nog aan moet wennen; wellicht wordt u er zelfs onrustig van. Neemt u daarom zeker in het begin voldoende tijd om u aan die klanken over te geven. Beter niet een heel muziekstuk meteen tot het einde beluisteren. Enige minuten van deze tijdloze helende muziek zijn in het begin al volstrekt genoeg.

Laat de muziek eenvoudigweg op u inwerken. Heb uw aandacht meer bij uw lichaam in plaats van de vreemde klanken te analyseren. Leun achterover en sluit uw ogen als u dat graag wilt.

Op deze manier komen lichaam en geest tot rust; verkrampingen worden opgelost en u geneest uzelf op een natuurlijke wijze.

Van welk instrument houdt u?

Maharishi Gandharva Veda past verscheidene instrumenten toe: snaar-, blaas- en ritme-instrumenten.

De tedere klank van de bamboefluit wordt vaak als heel aangenaam en vertrouwd ervaren. Deze betoverende tonen brengen de vata dosha tot rust die volgens ayurveda met het zenuwstelsel te maken heeft.

De sitar, ook in het Westen een bekend snaarinstrument, is eveneens heel weldadig.

De klanken van de shennai (schalmei) worden vaak als bijzonder regenererend en verfrissend ervaren.

De zang (gitam) staat in de Gandharva-vedamuziek op de eerste plaats en geldt als diens bekroning, maar wordt nogal eens als een ongewone ervaring beschreven. Dit verandert meestal heel snel.

Onontbeerlijke begeleidingsinstrumenten bij Gandharva Veda zijn de snaarinstrumenten Tambura en de Tabla, het ritme-instrument.

Probeert u het eens. Wij bieden u een groot assortiment van eersteklas Gandharva-vedamuziek, uitgevoerd door enkele van de meest gerenommeerde muzikanten uit India.

Kies uit acht tijdsperiodes

U kunt Gandharva-vedamuziek op ieder moment van de dag beluisteren, bijvoorbeeld in de ochtend na het opstaan, tijdens de middagpauze, na het werk of in de avond. De afspeeltijden zijn afgestemd op het dag- en nachtritme en zijn gebaseerd op perioden van drie uur (Praharas). Er zijn ook muziekstukken die op elk moment van de dag beluisterd kunnen worden.

Wellness-Tip:

Ter voorbereiding op een ontspannende en regenererende nachtrust verspreidt u in uw slaapkamer hoogwaardige etherische oliën, bijvoorbeeld ‘Nidra-Aroma-olie’, een exclusieve geurcombinatie van lavendel, bergamot, sinaasappel en marjolein, en geniet daarbij van een avondmelodie van Gandharva Veda.

Natuurlijk kunt u ook direct een werking uitkiezen die u wenst. De thema's van de betreffende muziekstukken zijn op elke CD te vinden (vindt u in onze webwinkel).

Wij wensen u veel vreugde met de eeuwige muziek van de natuur.
Maharishi Ayurveda-team