Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda

30 jaar Maharishi Ayurveda

Het verhaal van het wereldwijde succes van Maharishi Ayurveda begon al aan het eind van de 70er jaren.

Destijds nodigde de vedische geleerde Maharishi Mahesh Yogi duizenden gedelegeerden uit vele verschillende landen uit voor een grote conferentie in India. De beste ayurvedische geleerden uit heel India kwamen naar Delhi. Westerse artsen en wetenschappers voegden zich daarbij om gezamenlijk de aloude overleveringen van ayurveda bij elkaar te brengen, weer compleet te maken en vervolgens door middel van moderne wetenschappelijke methodes te toetsen.

De belangrijkste ayurvedische deskundigen die in die tijd de top vertegenwoordigden, zijn de inmiddels overleden Dr. Brihaspati Dev Triguna, Dr. V. M. Dwivedi en Dr. Balraj Maharshi, zij leverden een beslissende bijdrage aan de heropleving van de ayurvedische kennis in haar volledige reikwijdte.

Vaidya dr. B.D. Triguna, Ayurveda-coryfee en een nationale bekendheid vanwege zijn grote beheersing van de kunst van het lezen van de pols, zijn kennis van de ayurvedische teksten die toonaangevend is in de wereld, drager van de ’Padma Vibhushan’ (een van de hoogste civiele onderscheidingen van India), president van het All India Ayur-Vedic Congres, lijfarts van de Indiase Minister-president, en de naamgever van ‘Maharishi Ayurveda’.

Hij legde aan de aanwezigen uit dat reeds duizenden jaren lang de Rishi’s en Maharishi’s (letterlijk: de Zieners/grote Zieners) de kennis van ayurveda verwierven. Een ’Maharishi’ van de tegenwoordige tijd zou nu weer de hele ayurvedische kennis bij elkaar verzamelen en compleet maken. Daarom wilde hij deze alomvattende ayurveda graag ’Maharishi Ayurveda’ noemen. Zo is dus de naam ‘Maharishi Ayurveda’ tot stand gekomen.

Toentertijd werd overigens het scheppen van een ziektevrije samenleving als doelstelling geformuleerd van deze holistische ayurveda, in exacte overeenstemming met de ayurvedische geschriften, geheel op de manier waarop de wijzen en zieners uit het verleden het uitgedrukt hebben: ayurveda beschouwt namelijk de mens als een eenheid van lichaam, geest en ziel; en het is de opvatting van ayurveda dat het Zelf van de mens in essentie gezond is. Ayurveda kan helpen om het contact met dit gezonde Zelf, dat in ieder mens sluimert, weer te herstellen, gezondheid in stand te houden en onevenwichtigheid weer uit te balanceren. Dit is het doel van ayurveda.

Toen ging het van start: Op basis van de kennis en ervaring van beroemde deskundigen van ayurvedische geneeskrachtige kruiden, Dr. Balaraj Maharshi alsmede Dr. Dvivedi, weergaloos terzakekundig op het gebied van ‘Rasayanas’ en kruidenextracten, werden de authentieke ayurvedische recepten uit de oude geschriften opnieuw tot leven gewekt, vertaald naar moderne benaming voor inhoud en hoeveelheden, de eerste 300 recepten ontwikkeld en in India bereid, waaronder de legendarische Maharishi Amrit Kalash.

Het aloude, holistische concept van ayurveda werd gecombineerd met de modernste technologieën om kwalitatief hoogwaardige producten in constant hoge kwaliteit te produceren. Authenticiteit, zuiverheid, kwaliteit, betrouwbaarheid, werkzaamheid: aan deze door Maharishi Mahesh Yogi geformuleerde principes kon niet getornd worden. En dat in een tijd waarin de kreet ‘duurzaamheid’ nauwelijks nog gehoord werd. En wij van Maharishi Ayurveda hebben ons deze verplichting tot op de dag van vandaag opgelegd. Wij sluiten geen compromissen. Wij gaan niet tot productie over als bijvoorbeeld een keer belangrijke ingrediënten niet beschikbaar zijn dan wel vervangen kunnen worden door voordeliger alternatieven van mindere kwaliteit. Wij zullen u ook in de toekomst uitsluitend de allerbeste, zuivere, gecontroleerde en gecertificeerde kwaliteit bieden.

Tegenwoordig levert onze hoofdproducent MAP India aan meer dan 50 landen en heeft zij wereldwijd meer dan 7000 artsen in Maharishi Ayurveda geschoold. Als een van de eerste Indiase bedrijven heeft Maharishi Ayurveda Products India al kort na de oprichting de productieprocedures gestandaardiseerd en gecertificeerd (onder meer ISO 9001, HACCP, WHO- und & EU GLP).

Wij danken u voor uw trouw en vertrouwen en verheugen ons erop ook in de toekomst authentieke, hoogwaardige ayurveda-producten, praktische adviezen, inspirerende nieuwtjes, recepten en dialogen te blijven bieden.

Het Maharishi Ayurveda-team