Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda

Interview met de winnares van de reis naar Londen

Winnares met partner en Frau Buchzik

Bij onze laatste verloting viel Nicoletta Czechowska in de prijzen: ze won een reis naar Londen, waar ze een bezoek mocht brengen aan het tweede internationale ayurveda-congres. We spraken haar voorafgaand aan en aan het einde van het congres en vroegen haar naar haar ervaringen.

Interview deel 1 (voorafgaand aan het congres)

V: Dag mevrouw Czechowska, welkom in Londen en nogmaals van harte gefeliciteerd met uw prijs!
Hoe bent u eigenlijk met ayurveda in aanraking gekomen? Bent u er al lang mee bekend?

A: In Polen maakten we kennis met een ayurvedisch arts uit India, die mij al eens ontzettend heeft geholpen toen ik een probleem had met mijn gezondheid. Sindsdien is ayurveda min of meer een onderdeel van ons leven geworden.
In Duitsland zijn we opnieuw op zoek gegaan naar goede ayurvedische producten. Uiteindelijk stuitte ik op Maharishi Ayurveda. Het merk is ook verkrijgbaar in de biologische winkels waar ik regelmatig iets koop. We probeerden het uit, en waren eigenlijk al snel overtuigd van de kwaliteit.

V: Wat is voor u het belangrijkste aan ayurveda? Wat spreekt u vooral aan in dit eeuwenoude gezondheidssysteem?

A: Het is zo oud en daarmee zo beproefd dat het eigenlijk altijd werkt. Heel anders dan bij de westerse geneeskunde, waar naar mijn mening toch vaak nog wat wordt uitgeprobeerd.
Ayurveda is omvangrijk, maar toch eenvoudig. Zelfs kruiden, zoals kurkuma, hebben al een effect.

V: Heeft u een persoonlijke ayurvedische tip voor onze klanten?

A: Het zijn de kleine dingen die toch een groot effect kunnen hebben, zoals ’s ochtends vóór 6.00 uur opstaan. Je kunt het je haast niet voorstellen, maar al na een week of zelfs een paar dagen merk je het verschil.
Het is een kwestie van uitproberen: wat helpt mij, waar voel ik me goed bij?
En ook koken met kruiden kan veel doen. Dan bedoel ik natuurlijk niet alleen met peper en zout, maar juist het experimenteren met meerdere kruiden. En dus niet één of twee, maar zes tegelijk. Je merkt al gauw dat je spijsvertering verbetert, of dat je je gewoon beter voelt – en het smaakt natuurlijk ook beter. Na het eten voel je je ‘tevredener’, je hebt niet meer het gevoel dat er iets ‘mist’, je krijgt bijvoorbeeld naderhand veel minder snel trek in chocolade of chips.

V: Kunt u ons mee terug nemen naar het moment dat u hoorde dat u had gewonnen? Hoe was dat?

A: Ik stond in de biologische winkel toen mijn telefoon ging. Ik kon het eerst gewoon niet geloven. Ik heb nog nooit iets gewonnen en plotseling belt er iemand met een Nederlands nummer en zegt dat ik een reis naar Londen, naar het tweede internationale ayurveda-congres heb gewonnen. Ik was zó blij. Het was januari, het jaar was net begonnen. Een geweldige start van het nieuwe jaar.

V: Waar kijkt u naar uit?

A: Morgen gaan we eerst de stad verkennen en dan draait vanaf zaterdag alles om het congres, waar we al erg naar uitkijken. Bij de parallelle sessies hebben we de onderwerpen uitgekozen die ons het meeste interesseren. En we gaan in ieder geval naar het concert aan het einde van de eerste dag.

Winnares in London

Interview deel 2 (aan het einde van het congres)

V: Het tweede internationale ayurveda-congres is bijna ten einde. Wat beviel u het meest?

A: Zowel Londen als het congres is ons zeer goed bevallen. Nogmaals ontzettend bedankt voor alles. Als microbioloog sprak vooral de combinatie van de oude tradities en moderne wetenschappelijke onderzoeken me zeer aan, omdat dit goed laat zien dat ayurveda echt werkt. Niet alleen in de oude boeken, maar ook vandaag de dag, in het laboratorium en in ziekenhuizen.

V: Waren er personen waar u erg van onder de indruk was?

A: O ja, dat waren er best veel. Ook de lezingen over yoga en ayurveda zijn ons goed bevallen.

V: Wat is u in het bijzonder bijgebleven?

A: Ik was vooral onder de indruk van hoe de mensen met elkaar samenwerken als het om het overkoepelende thema ‘ayurveda’ gaat. Ook al stonden de deelnemers aan de discussies soms lijnrecht tegenover elkaar, werd de discussie toch altijd op een zeer aangename toon gevoerd. Dat viel ons erg op. Te zien dat er ruimte is voor verschillende ideeën, dat niet alles strak is vastgelegd, en dat dit toch nooit ten koste ging van een positieve omgang met elkaar.

V: Hoe zou u de sfeer van het congres omschrijven?

A: Erg warm, en deels zelfs zeer intiem. Je merkt dat veel mensen elkaar al kennen, en nieuwe deelnemers worden hartelijk ontvangen en in de groep opgenomen.

V: Zou u nog eens terug willen komen? Over twee jaar vindt het congres in Brazilië plaats…

A: Als we de mogelijkheid hebben absoluut!

V: Heeft u op het congres veel nieuwe dingen ontdekt?

A: We wisten al aardig wat, maar we hebben zeker ook veel bijgeleerd. We vonden het vooral ook erg mooi om te zien hoe verschillende internationale culturen hier samenkwamen.

V: Wat zou u willen zeggen tegen de mensen die er dit keer niet bij konden zijn?

A: Dat het ontzettend waardevol is om informatie met anderen te kunnen uitwisselen. Het is goed niet alleen thuis in je eigen praktijk te zitten, het is een perfecte gelegenheid om met collega’s ideeën en ervaringen uit te wisselen.

V: Hartelijk dank voor dit gesprek. We vonden het erg leuk u hier te mogen ontmoeten en we wensen u alvast een goede reis terug!