Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda

Ayurveda voor op reis

Ayurveda voor op reis

Eindelijk is het dan zover: vakantie! Voor de meeste mensen is dit hét moment om even helemaal bij te komen en te ontsnappen aan hun vaak hectische leven. Tegelijk is de vakantie een geweldige gelegenheid om nieuwe dingen te ontdekken. We hebben voor u een kleine ayurvedische reisset samengesteld, en vertellen u graag hoe ayurveda u kan helpen onthaasten en bijtanken.

Onthaasten met ayurveda

Een goede hulp om de drukte achter u te laten en de ontspanning toe te laten, is de Vata Aromaolie, die u ook gemakkelijk meeneemt op reis. Deze melange uit pure, natuurlijke bestanddelen zoals zoete sinaasappel, roosgeraniumolie, basilicum, marjolein en venkel verspreidt een aangename, rustgevende geur. Ook de harmonieuze klanken van de muziek van Maharishi Gandharva maken de weg vrij naar innerlijke rust. U heeft de keuze uit een breed scala aan eeuwige melodieën van de natuur. Laat u leiden door uw persoonlijke smaak, innerlijke behoeften en het moment van de dag. Zo zou u bijvoorbeeld kunnen kiezen voor één van de volgende stukken met de zachte klanken van de bamboefluit, ingespeeld door Amar Nath:

Vakantielectuur

Bent u nog op zoek naar inspirerende en verrijkende lectuur voor op vakantie? Wat dacht u van ‘In Balance leben: Wie wir trotz Stress mit unserer Energie richtig umgehen’ (enkel in het Duits verkrijgbaar) van Dr. med. Ulrich Bauhofer? De succesvolle auteur baseert zich in zijn boek op de eeuwenoude ayurvedische geneeskunde en vertelt hoe u in zes stappen kunt leren uw energie beter te ‘managen’.

Wilt u in de vakantie eens in alle rust meer lezen over de uiteenlopende mogelijkheden van ayurveda? In zijn handzame boek ‘Ayurveda für jeden Tag’ (ook in het Duits) geeft Dr. med. Ernst Schrott diverse ayurvedische tips over voeding, lichaamsverzorging en gezondheid. Zo doet u bijvoorbeeld nieuwe ayurvedische kookinspiratie op. Of sla het hoofdstuk ‘Beschwerden von Kopf bis Fuß’ eens open, waarin Dr. Schrott vertelt wat u met behulp van ayurveda zoal kunt doen bij kwaaltjes als zonnebrand, hoofdpijn en infecties.

Vol energie van start

Kent u dat gevoel? U weet dat iets goed voor u is, maar in de drukte van alledag komt u er gewoonweg niet aan toe. Vaak vinden we pas in de vakantie de tijd en rust voor dingen die belangrijk voor ons zijn en ons goed doen. De volgende vakantie zou bijvoorbeeld een mooi moment kunnen zijn om de ayurvedische ochtendroutine eens op te pakken. Daarmee stimuleert en activeert u de spijsvertering en bloedsomloop, en voelt u zich bovendien frisser en fitter. Zo kunt u vol energie van uw vakantie genieten!

Tijd voor uzelf: ayurvedische hoofdmassage

Een ayurvedische hoofdmassage is een zeer eenvoudige en effectieve manier om uzelf tijdens de vakantie te verwennen. Alleen al de bewuste focus op dit zeer gevoelige deel van ons lijf kan ons helpen tot rust te komen en te ontspannen. Een zachte hoofdmassage heeft een geweldige uitwerking op lichaam, geest en ziel. Het masseren stimuleert de doorbloeding van de hoofdhuid en verzorgt en versterkt bovendien zowel de hoofdhuid als het haar. Masseer uw hoofdhuid hiervoor twee maal per week ‘s ochtends voordat u uw haar wast met een op uw dosha-type afgestemde haarolie:

Vata Haarolie

De volgens authentieke ayurvedische recepten samengestelde melanges van ayurvedische kruiden en plantaardige oliën zijn een weldaad voor lichaam en zintuigen.

Onze zomertip: de zon kan uw haar extra bleken en uitdrogen. In dat geval is het vooral voor gemengde Vata-types goed om de Vata-haarolie te gebruiken. Deze geeft het beschadigde haar in de zomer een extra portie bescherming en verzorging.

Kruiden, muntolie en thee bij ongewoon eten

Tijdens uw vakantie eet u misschien wel zwaar verteerbare of voor u ongewone gerechten. Volgens ayurveda kunnen kruiden ertoe bijdragen dat u deze beter verdraagt. Zeer geliefd voor op reis zijn onze churna’s, waarmee u gerechten geheel naar smaak en jaargetijde kunt kruiden.

Pitta Churna
  • Vata-Churna: bijzonder geschikt voor alle voedingsmiddelen die Vata verhogen, zoals kool, broccoli, maïs, peulvruchten en salades
  • Pitta-Churna: goed voor op warme dagen, bijvoorbeeld bij tomatengerechten
  • Kapha-Churna: een oppepper voor scherp gekruide en licht pittige, maar ook zware maaltijden

Deze drie churna’s zijn bij Maharishi Ayurveda® allemaal in een biologische variant verkrijgbaar. Om te voorkomen dat de buitenlandse keuken tijdens uw vakantie roet in het eten gooit, kan het ook geen kwaad om een ayurvedische kruidenolie met munt mee te nemen. Voeg bij eventuele onpasselijkheid na het eten 1-2 druppels aan een glas warm water toe en drink dit op. En ook de Digest Plus-thee kan op vakantie uitkomst bieden. Het is een gezond alternatief voor een aperitief of maagbitter. Drink deze scherpe, kruidige thee in het ideale geval ongeveer één uur voor of na het eten van een zware of zeer uitgebreide maaltijd om optimaal van het effect te profiteren.

Dosha-thee in plaats van koele drankjes

Wilt u tijdens uw vakantie echt tot rust komen? Drink dan zo nu en dan eens een kop aromatische Vata-thee. Regelmatig een kop van deze thee kan bij een teveel aan Vata helpen het evenwicht te herstellen. En ook al is het erg aanlokkelijk, is het toch beter om op warme dagen geen ijskoude drankjes te drinken. Ons lichaam schakelt in dat geval namelijk over naar de ‘opwarmmodus’, om de koude vloeistoffen op lichaamstemperatuur te brengen. Wat we heel even als verfrissend ervaren, bezorgt ons van binnen dus uiteindelijk alleen maar meer warmte. Uit ayurvedisch oogpunt is het om af te koelen op hete zomerdagen daarom beter warm tot lauwwarm water of thee te drinken. Zeer aan te bevelen: één tot twee koppen Pitta-thee per dag. Probeer het maar eens!

Zonnebaden zonder spijt

Aloe VeraBent u een echte zonaanbidder? Zon dan het liefste ‘s ochtends, dan zijn de stralen van de zon nog niet op hun sterkst. Uw huid zal u dankbaar zijn! Trakteer uzelf en uw huid na het zonnen op wat welkome verkoeling met de Aloë Vera Gel van Maharishi Ayurveda®. De gel is een ware weldaad voor uw huid, ongeacht uw huidtype. Masseer de Aloë Vera Gel in de huid, laat de gel intrekken en breng vervolgens een op uw huidtype afgestemde verzorgende bodylotion of de ayurvedische After Sun Huidolie aan. Ook aloë vera-sap kan uw huid na het zonnen helpen herstellen. Drink hiervoor één tot drie glazen per dag. Aloë vera-sap is verkrijgbaar bij de meeste natuurvoedingswinkels.

 

Voor u samengesteld: uw ayurvedische reisset

Of u nu voor uw werk op reis bent of een vakantietripje maakt, deze ayurvedische producten verdienen absoluut een plek in uw koffer:

Kruidenolie met munt
  • Ayurvedische kruidenolie met munt – om in stressvolle situaties op uw slapen aan te brengen, uw spieren en gewrichten mee te masseren of te drinken met warm water bij eventuele onpasselijkheid
  • Digest Plus-thee – een weldaad na zware of zeer uitgebreide maaltijden
  • Churna’s – praktische kruidenmelanges voor onderweg
  • Aloë Vera Gel – aangenaam verkoelend na het zonnen