Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda

Met plezier bewegen – ayurveda voor botten & gewrichten

YouTube Webinar: Met plezier bewegen – ayurveda voor botten & gewrichten

Botten & gewrichten vanuit een ayurvedisch perspectief

Binnen ayurveda onderscheiden we zeven lichaamsweefsels, de zogenaamde dhatu’s. Een daarvan is het botweefsel, de asthi dhatu, dat ons lichaam structuur, stevigheid en kracht geeft.

Voor sterke en stabiele botten is een evenwichtig spijsverteringsvuur (agni) onontbeerlijk – het stelt zeker dat de voor onze botten zo belangrijke voedingsstoffen calcium en fosfor goed kunnen worden opgenomen en omgezet.

Helaas lukt dat niet altijd. En daarnaast kunnen ook de hormonale veranderingen waar vrouwen en mannen vanaf het vijftigste levensjaar mee te maken krijgen roet in het eten gooien en de opname van calcium en fosfor verstoren, zodat niet alles daar aankomt waar het nodig is.

Hier kunt u gelukkig iets tegen doen, met op uw dosha-type afgestemde voeding, een goede dagelijkse routine en voldoende beweging.

We vertellen u er meer over in deze nieuwsbrief en onze webinar-opname ‘Met plezier bewegen – ayurveda voor botten & gewrichten’.

Voeding

In ayurvedische geschriften staat beschreven dat ‘agni’ (spijsverteringsvuur) verantwoordelijk is voor de verwerking van onze voeding. Als het spijsverteringsvuur verzwakt of verstoord is, wordt de voeding niet op de juiste wijze verteerd en blijven er volgens ayurveda afvalstoffen (ama) achter. De voedingsstoffen kunnen in dit geval niet bijdragen aan de opbouw van weefsels en ama zal zich aan de gewrichten hechten en deze langdurig belasten.

Des te belangrijker is het waar mogelijk te kiezen voor verse, volwaardige, biologische en overwegend plantaardige producten, en onze voeding continu af te stemmen op onze agni.

Dit geldt in het bijzonder voor Kapha-types met een minder krachtig spijsverteringsvuur, maar ook zeker voor Vata-types met een wisselende agni. Voor deze types is het beter om niet te veel kaas, melk en yoghurt tot zich te nemen, en eveneens terughoudend te zijn met koude en zure levensmiddelen.

Innerlijke reiniging

Om de vorming van ama zo veel mogelijk te beperken, de afvoer van ama te bevorderen en de spijsvertering te ontlasten, zijn ook de volgende dingen het proberen waard:

  • Af en toe een dag waarop u enkel vloeistoffen tot u neemt (warme dranken en soepen, zoals een rijstsoep met mung dal en sapjes)
  • Intermittent fasting, of intervalvasten, waarbij u een vroege avondmaaltijd eet, om vervolgens pas weer bij het ontbijt, en zo nu en dan – als u zich daar goed bij voelt – pas weer rond 12.00 uur bij de lunch iets tot u te nemen
  • een toegespitste reinigingskuur (panchakarma)

Panchakarma is zeer aan te bevelen bij artritis, artrose en reuma. Probeert u het eens uit, zodra dit weer mogelijk is.

Verzorging van buitenaf

Een belangrijk onderdeel van de ayurvedische dagelijkse routine is een oliemassage van het hele lichaam – abhyanga reinigt, voedt en verzorgt tegelijk.

Schenk tijdens uw dagelijkse lichaamsmassage bijzondere aandacht aan uw gewrichten, terwijl u deze met een hoogwaardige, op uw dosha-type afgestemde olie masseert. Verder zou u uw gewrichten buiten dit massagemoment om ook kunnen inwrijven met de verfrissende Maharishi Ayurveda Balm of onze ‘AyurFlex’-massageolie.

Behoedzaam bewegen – yoga & meer

Regelmatig bewegen, op een manier die bij u past, versterkt uw bewegingsapparaat, bevordert de spijsvertering en helpt u ontspannen. Door gericht te rekken en strekken, blijven uw spieren en bindweefsels soepel en elastisch.

Terwijl u zo bewust beweegt, voelt u uw eigen lichaam en heeft u de kans zijn grenzen te verkennen én verleggen. Yoga is een ideale manier om het lichaam in harmonie met de natuur te brengen.

Tip: begin de dag met een zonnegroet. Deze eenvoudige oefening spreekt uw hele lichaam aan – van uw hoofd tot aan uw tenen. ‘Surya Namaskar’ neemt eventuele spanning weg en geeft energie. Het lichaam wordt soepeler, steviger en sterker; bovendien heeft deze reeks yogahoudingen een positief effect op uw emoties en uw gewicht. Begin met een of twee rondes en bouw dit naar wens en mogelijkheid langzaam uit. Blijf na afloop nog enkele minuten op uw rug liggen om tot rust te komen en te genieten van het aangename, ontspannen gevoel.

En kijk ook zeker even op onze website voor meer yogatips.
 
 
 
We wensen u veel plezier bij het uitproberen
Het team van Maharishi Ayurveda Europe

Geef een reactie