Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda

Een mooie, stralende en gezonde huid met ayurveda

YouTube Webinar: Een mooie, stralende en gezonde huid met ayurveda

Ons huidbeeld zegt meer dan duizend woorden – over ons, onze gevoelens en onze gezondheid. Of we in harmonie met onszelf en onze omgeving leven, of we erin slagen een goede balans te vinden tussen werk en vrije tijd, of we continu gebukt gaan onder stress – het is allemaal af te lezen aan onze huid.

We vertellen u in deze blogpost wat er vanuit ayurvedisch oogpunt nodig is voor een gezonde huid en wat u zelf kunt doen om uw huid prachtig te laten stralen.

Een mooie huid – niet enkel een kwestie van esthetiek

Stralend, jeugdig en fris? Of grauw, mat en slap? Onze huid heeft een niet te onderschatten impact op hoe we op mensen overkomen, op ons voorkomen en onze uitstraling.

Tegelijk levert een intacte huid ook een belangrijke bijdrage aan onze gezondheid. Als ons grootste orgaan omhult en beschermt de huid ons hele lichaam. Het is de eerste verdedigingslinie tegen bacteriën, virussen en allergenen. Binnen ayurveda onderscheiden we zes huidlagen, waarvan de buitenste, avabhasini, de sterkste is.

De huid wordt ook gezien als de ‘spiegel van onze ziel’, een weerspiegeling van onze innerlijke gezondheid en onze emoties. Dit komt zelfs tot uiting in onze taal – zo kan iets ‘onder onze huid’ kruipen, laten bepaalde emoties ons ‘bleek wegtrekken’ of ‘rood aanlopen’ en zitten we soms ‘niet goed in ons vel’, of voelen we ons juist zo goed dat ons ‘hele gezicht straalt’.

Wat houdt een gezonde en stralende huid in?

Een gezonde, stralende huid wordt gekenmerkt door een goede viscositeit, en is niet te droog en niet te vet.

Vanuit ayurvedisch oogpunt is de huid de manifestatie van de Pitta-dosha in ons lichaam. Van de vijf subdosha’s van Pitta staat ‘brhajaka’ voor het ‘stralen’, de doorbloeding en de stofwisseling van de huid. ‘Bhrajaka’ is van invloed op de kleur, uitstraling, stofwisseling, doorbloeding, de regulatie van warmte en absorptie van olie, en de verwerking van alle op de huid inwerkende processen (massage, bad, etc.).

Fysiologisch gezien bevindt de Pitta-dosha zich voornamelijk in het gebied rondom de lever. Voor een gezonde, sterke en mooie huid is het dan ook belangrijk dat de lever en twaalfvingerige darm goed functioneren. Een eventuele disbalans in deze organen en de hormoonhuishouding zal vroeg of laat zijn sporen achterlaten op de huid. Vandaar dat ayurvedische artsen de huid aandachtig bestuderen, want uit hoe deze eruitziet en aanvoelt valt veel af te leiden.

Ojas – het geheim van een positieve uitstraling

Onze uitstraling en ons charisma danken we vanuit ayurvedisch oogpunt aan ‘ojas’, het fijnste stofwisselingsproduct. Het is nauw verbonden met onze levensenergie, glans en aura, en onze lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Wanneer we een krachtig spijsverteringsvuur hebben, kan ojas rijkelijk ontstaan en ons van binnenuit laten stralen.

De huid als spiegel van de dosha-balans

Aan onze huid is ook af te lezen hoe de drie dosha’s Vata, Pitta en Kapha zich tot elkaar verhouden. Een droge huid, zoals die bij veel mensen voorkomt, wijst over het algemeen op een disbalans in Vata (en Pitta). De huid van Vata-types is in de regel droog. Pitta-types hebben een droge huid met een hogere viscositeit. Een zeer mooie huid treffen we vaak aan bij Kapha-types. Al is deze wel eerder aan de vette kant en kan als gevolg gevoeliger zijn voor allergieën en infecties.

Een gezonde, mooie huid vraagt om de juiste verzorging

Om uw huid gezond en fris te houden, is een goede verzorging onontbeerlijk – zowel van binnenuit als van buitenaf. We helpen u op weg met ons ayurvedische 10-puntenprogramma.

10-puntenprogramma voor een gezonde en stralende huid
 1. Huidverzorging van binnenuit – met de juiste voeding
 2. Focus op de lever
 3. Abhyanga
 4. Dagelijkse reiniging
 5. Uitgelezen natuurlijke cosmetica voor een optimaal verzorgde huid
 6. Voldoende slaap
 7. Ontspanning
 8. Beweging
 9. Ontspannend gezichtsmasker – een verwenmoment voor de huid
 10. Aandacht & levensvreugde

1. Huidverzorging van binnenuit – met de juiste voeding

Een goede ayurvedische huidverzorging van binnenuit valt of staat bij de juiste voeding, afgestemd op de kracht van uw spijsverteringsvuur (agni) en uw dosha-type. Daarnaast geldt het volgende voor alle constituties:

 • Volwaardige en warme maaltijden zijn voor de huid zeer belangrijk. Kies daarbij liefst voor goede biologische kwaliteit!
 • Probeer waar mogelijk op regelmatige en gunstige tijden te eten. Het beste is uw ontbijt vóór 8.00 uur (of uiterlijk om 9.00 uur), uw hoofdmaaltijd tussen 12.00 en 13.00 uur en een lichte avondmaaltijd tussen 18.00 en 19.00 uur tot u te nemen.
 • Combineer nooit iets zoets, zoals melk, met iets zouts.
 • Eet veel groene bladgroenten. Deze zijn rijk aan vitamines en mineralen die uw huid glans en stevigheid geven.
 • Zorg dat u voldoende vitamine C binnenkrijgt, bijvoorbeeld via citrusvruchten. Vitamine C beschermt tegen oxidatieve stress en levert een bijdrage aan de aanmaak van collageen.
 • Kies voor de juiste, hoogwaardige vetten en oliën om uw huid van hydratatie en glans te voorzien. Vooral biologische ghee is voor de huid zeer waardevol. Ghee heeft een harmoniserende uitwerking op Pitta en Vata, en geldt als agni-versterkend. 10 tot 15 ml per dag is voldoende om uw huid van binnenuit te verzorgen. Verder kan het geen kwaad zo af en toe wat melk en room tot u te nemen.

Uw huid zal u dankbaar zijn!

Als u nog meer voor uzelf en uw huid wilt doen, zou u uw huidvriendelijke eetpatroon kunnen aanvullen met supplementen, zoals kurkuma (geelwortel). Binnen ayurveda wordt dit geliefde specerij niet alleen gewaardeerd vanwege zijn licht pittige smaak, maar ook vanwege zijn Pitta-harmoniserende eigenschappen.

Daarnaast zijn er nog enkele andere waardevolle, volgens traditionele recepten vervaardigde voedingssupplementen die we graag aan u willen voorstellen:

2. Focus op de lever

De lever geldt binnen ayurveda als de sleutel naar een perfecte huid. Bij het verbeteren van het huidbeeld of het behandelen van huidproblemen vormt het orgaan dan ook een centraal uitgangspunt. In het geval van een overbelaste resp. uit balans geraakte lever wordt door ayurvedische experts in de regel het volgende aanbevolen:

 • maatregelen voor afvoer en reiniging – om de lever als ontgiftingsorgaan te ontlasten
 • een gerichte toevoer van voedingsstoffen – om de lever te voeden en versterken

Livomap liquid

3. Abhyanga – zelfmassage met olie

Trakteer uw huid elke dag op wat welverdiende aandacht, met abhyanga. De zelfmassage met olie is niet voor niets vast onderdeel van de ayurvedische dagelijkse routine. U zult versteld staan van het weldadige effect dat slechts een kwartier aandachtig masseren met kostbare oliën al kan hebben. De behoedzame massagebewegingen bevorderen de reiniging van de weefsels en geven uw huid hernieuwde stevigheid, glans en veerkracht.

YouTube Webinar: Abhyanga – het geheim van ayurvedische oliemassage

Maharani massage olie voor de vrouw

4. Dagelijkse reiniging

Binnen ayurveda kennen we verschillende rituelen om uw huid grondig te reinigen en voor te bereiden op de volgende stappen in de verzorgingsroutine, zodat deze de aangebrachte verzorgende producten goed kan opnemen. Zo is een heerlijk warm bad na de ochtendmassage (abhyanga) een aangename manier om het lichaam te reinigen en even te ontspannen. Of neem als alternatief een warme douche.

Vooral voor Kapha-types, bij wie bacteriën en allergenen zich makkelijker aan de vette huid hechten, is een grondige reiniging erg belangrijk. Was uw gezicht daarom meerdere malen per dag met warm water. Zo verlaagt u de kans op infecties en allergische reacties.

Voor de kwetsbare huid van gezicht en hals adviseren we bovendien in de ochtend en avond een milde reiniging met onze Cleansing Milk, een voor ieder huidtype geschikte, fris geurende reinigingsmelk met hydraterende aloë vera, verzorgende sheaboter, natuurlijke vitamine E, waardevolle omega-vetzuren en puur natuurlijke citroengrasolie.

5. Uitgelezen natuurlijke cosmetica voor een optimaal verzorgde huid

Om ervoor te zorgen dat uw huid zo lang mogelijk glad en soepel blijft, is bescherming en verzorging van buitenaf eveneens erg belangrijk. Met het unieke ayurvedische verzorgingssysteem van Maharishi Ayurveda geeft u uw huid precies wat deze nodig heeft. Of u nu kiest voor de Cleansing Milk, de verfrissende Skin Tonic of een op uw huidtype afgestemde gezichtscrème, u beschikt altijd over uitgelezen natuurlijke cosmetica die voldoet aan de richtlijnen van het BDIH/COSMOS-keurmerk, een van de hoogste kwaliteitsnormen in heel Europa! Alle producten worden met zorg volgens authentieke ayurvedische recepten vervaardigd – uit hoogwaardige kruiden, puur natuurlijke en heerlijk geurende aromaoliën en zuiver Himalayawater.

6. Voldoende slaap

Ons lichaam gebruikt de tijd die we slapend doorbrengen om te herstellen. Dat geldt ook voor de huid. Terwijl we slapen, vernieuwen onze huidcellen zich zelfs vele malen sneller dan overdag. Dit is te danken aan een groeihormoon dat vooral vrijkomt zodra we in diepe slaap verkeren. Bij een langdurig slaaptekort wordt de huid dunner en ontstaan er meer rimpels. Omgekeerd kan een goede nachtrust huidveroudering juist tegengaan. Ayurvedische experts adviseren uiterlijk om 22.00 uur naar bed te gaan, en vervolgens in de ochtend weer op tijd op te staan.

Daar knappen u en uw huid vast van op!

7. Ontspanning

Zorg regelmatig voor wat ontspanning. Denk bijvoorbeeld aan yoga, ademhalingsoefeningen en mediteren. De ervaring leert dat het kan helpen dit soort ontspanningsmomenten op vaste tijden gedurende de dag in te plannen.

8. Beweging

Vergeet niet ook regelmatig te bewegen. Elke beweging die u maakt is namelijk bevorderlijk voor de doorbloeding van uw huid, de toevoer van voedingsstoffen en verse zuurstof en de afvoer van afvalstoffen. Ayurveda adviseert sportieve activiteiten bij voorkeur in de ochtend in te plannen, tussen 6.00 en 10.00 uur, en de duur, intensiteit en het soort lichaamsbeweging af te stemmen op uw dosha-type.

9. Ontspannend gezichtsmasker – een verwenmoment voor de huid

Verwen uzelf en uw huid eens per week met een gezichtsmasker. De 3-in-1 verzorgingscrèmes uit onze natuurlijke cosmeticacollectie lenen zich hier uitstekend voor. Naast als dag- en nachtcrème kunt u ze namelijk ook prima als verzorgend masker gebruiken. U heeft de keuze uit:

Revital creme

Ons advies: breng de bij uw huidtype passende verzorgingscrème eens per week gelijkmatig op de gezichtshuid aan. Vermijd hierbij de huid rond ogen en mond. Laat tien tot twintig minuten inwerken, zodat uw huid in alle rust de hydraterende en voedende bestanddelen uit de hoogwaardige crème kan opnemen. Masseer vervolgens eventuele overtollige crème zachtjes in de huid, of verwijder de restanten met een wattenschijfje.

U zou de ruimte bovendien kunnen vullen met de geur van puur natuurlijke aromaoliën en de ontspannende klanken van Gandharva-Veda muziek. Zo maakt u van de inwerktijd een waar verwenmoment voor huid en ziel. Een waardevol ontspannend ritueel, waar u zich elke week weer op zult verheugen.

10. Aandacht & levensvreugde

Wanneer u uw huid de aandacht schenkt die deze verdient, levert u dat vele voordelen op – zowel voor lichaam als geest. Probeer het eens uit en u zult zien dat een positiever gemoed ook een positieve uitwerking heeft op uw uiterlijk. Als u namelijk goed in uw vel zit en van het leven geniet, zal dat ook uw huid extra doen stralen.

Tip: gezichtsyoga

Wilt u graag nog iets meer doen voor uw huid en een jeugdigere uitstraling?

Dan is ‘gezichtsyoga’ misschien wel iets voor u. Wetenschappelijk onderzoek (bijv. gepubliceerd in JAMA Dermatology) heeft namelijk aangetoond dat dit een anti-aging effect heeft. Met gezichtsyoga traint u verschillende spieren in het gezicht, zowel afzonderlijk als in groepen. Met het versterken van de spieren worden aanwezige lijntjes van binnenuit opgevuld.

In ons gezicht bevinden zich ruim veertig spieren, waar we er over het algemeen maar enkele van gebruiken – en als we ze al bewegen, bijvoorbeeld als we bezorgd, bang of geconcentreerd zijn, doen we dat meestal onbewust.

Met het verstrijken van de jaren ontstaan zo de gevreesde ‘zorg-’ en andere mimiekrimpels.
Gezichtsyoga helpt de effecten van de zwaartekracht tegen te gaan en zorgt voor een strakkere huid, verfijnde gezichtscontouren en een verbeterde doorbloeding en stofwisseling in het gezicht.

Benieuwd? Probeert u het dan vooral eens uit!

Niet alleen voor Kapha-types – 100 splashes

Zoals we al eerder aangaven, is het voor de Kapha-huid zeer aan te bevelen het gezicht meerdere keren per dag te wassen.

Tip: probeer eens de ‘100 splashes’. Deze methode helpt de gezichtsporiën te reinigen en verkleinen, acne en mee-eters te verminderen en de doorbloeding te stimuleren.

Belangrijk: let op dat het water niet heter dan lauwwarm is.

En zo doet u het:
Vul na het reinigen van uw gezicht een (glazen) kom met lauwwarm water, schep met uw handen wat water uit de kom en ‘splash’ het in een snelle, opwaartse beweging in uw gezicht. Doe dit ongeveer tachtig keer. Herhaal dit tot slot nog twintig keer met koud water, om de poriën te sluiten.

We wensen u een wonderschone huid toe die straalt van gezondheid.
Het team van Maharishi Ayurveda Europe

Kijktip

Veel van de bovenstaande aanbevelingen zijn afkomstig uit ons webinar ‘Een mooie, stralende en gezonde huid met ayurveda’, waarin onze Indiase ayurvedische experts dr. Richa Shrivastava en vaidya dr. Saurabh Sharma hun omvangrijke kennis rondom het thema huid met u delen.

 

Geef een reactie