Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in Europa vragen wij om uw begrip wanneer u uw bestelling tijdelijk niet zoals gebruikelijk zo snel mogelijk ontvangt. Sluiten
Maharishi Ayurveda

Gun uzelf een ayurveda-weekend

blog_30_tage_Tipp_600x393

Reiniging en regeneratie voor lichaam en geest

Heeft u soms het gevoel dat uw lichaam en geest wel een opfrisser kunnen gebruiken? Zou u zich graag weer wakkerder voelen, de alledaagse uitdagingen met meer rust en kalmte tegemoet treden en de kleine genoegens in het leven bewuster, met een heldere blik, willen beleven?

Probeer dan eens een ayurvedisch revitaliserend weekend, aan de hand van tips en adviezen van Dr. Schrott – zonder aanvullende kosten voor reis of overnachting, gewoon in het comfort van uw eigen huis. In zijn boek ‘Ayurveda für jeden Tag’ beschrijft Dr. med. Schrott hoe u in slechts één weekend een compleet ayurvedisch programma kunt doorlopen, gericht op reiniging en regeneratie van lichaam en geest.

Klinkt dit u als muziek in de oren? Lees dan gauw verder en ontdek hoe u zo’n ayurvedisch weekend bij u thuis kunt creëren.

Enkele tips vooraf

 • Neem rustig de tijd om uw ayurveda-weekend voor te bereiden. Zo begint het genieten al tijdens de maaltijdplanning en het boodschappen doen.
 • Gedurende het weekend komen ayurvedische klassiekers als ademhalingsoefeningen, yoga-asana’s en ‘olietrekken’ (Gandusha) voorbij. U zou zich hier, als u dat wilt, al vooraf vertrouwd mee kunnen maken.
 • We willen u op het hart drukken dat er tijdens dit weekend geen verplichtingen zijn. Het gaat er tenslotte om dat uw revitaliserende weekend aansluit bij uw persoonlijke behoeften. Niets moet. Volg uw gevoel.
 • Ga er ontspannen in, wees niet te streng voor uzelf. Ook als u niet alle tips en suggesties nauwgezet opvolgt, zult u zeker profijt hebben van dit weekend.
 • Laat u bij alle activiteiten leiden en inspireren door het plezier dat ze u brengen.

Vrijdag – tot rust komen

Neem allereerst een douche of bad om de hectiek van de afgelopen week achter u te laten en echt te kunnen ontspannen. U zou uzelf bovendien kunnen verwennen met een mooi boeket bloemen. De bloemen fleuren niet alleen uw huis, maar ook uw humeur op.

Volledig ontspannen

Neem nu een kwartiertje de tijd voor enkele eenvoudige yoga- en ademhalingsoefeningen om eventuele blokkades en spanning weg te nemen en de coördinatie tussen lichaam en geest te versterken.

Eventueel kunt u dit afsluiten met Transcendente Meditatie. Zo’n meditatiesessie brengt u diepe rust en hernieuwde energie. Uit onderzoek is gebleken dat mediteren, als u dit regelmatig doet, een positieve uitwerking heeft op uw gezondheid (u leest er meer over op nl.tm.org/home).

Lichte avondmaaltijd

Wat dacht u van een lichte soep met waterkers op deze eerste avond? Het recept vindt u hier. Als u de soep ‘s avonds eet, kunt u de crème fraîche beter weglaten.
Een licht groentegerecht of een soepje op basis van groenten bevordert de reiniging van binnenuit. Drink bij het avondeten bij voorkeur heet water, Vata-thee of een milde kruidenthee. Deze dranken kunt u trouwens bij iedere maaltijd prima drinken. Let wel op dat u ze niet ineens, maar met kleine slokken verspreid over de maaltijd opdrinkt.

Neem om uw agni (spijsverteringsvuur) aan te wakkeren, bovendien een kwartier voor iedere maaltijd een op uw dosha-type afgestemde pancha:

 • Vata-type: gembersap met ruwe rietsuiker, een snufje zout en citroen
 • Pitta-type: kort getrokken thee van verse gember met wat ruwe rietsuiker
 • Kapha-type: gembersap met honing

Twijfelt u wat uw ayurvedische dosha-type is? Dan biedt onze dosha-test uitkomst.

De avond afsluiten

Sluit uw eerste avond bijvoorbeeld af met een korte wandeling om uw spijsvertering te stimuleren of neem een ontspannend bad. Wat u ook doet, zorg er in ieder geval voor dat u nog tijdens de kapha-periode van de avond (dus vóór 22.00 uur) in bed ligt.
Tip: met op de achtergrond een rustgevend muziekje en een heerlijk geurende Vata-olie in uw aromabrander valt u straks geheel ontspannen in slaap.

Neem ter voorbereiding op de reiniging van de komende dagen en om de afvoer van giftige stoffen te stimuleren, voordat u naar bed gaat nog een drankje bestaande uit:

 • 1 eetlepel ricinusolie
 • wat water
 • 1 scheutje citroensap
 • 1 snufje zout
 • wat gemberpoeder

Zaterdag – reiniging

Sta op dag twee zo vroeg mogelijk op – liefst nog vóór 6.00 uur, in de Vata-periode van de ochtend. Vandaag staat in het teken van reinigen en ontslakken. Het is daarom goed om na het opstaan een glas water op kamertemperatuur te drinken, gevolgd door een glas water met citroen.
Begin uw ayurvedische reinigingsritueel met het reinigen van uw tong. Gebruik hiervoor een tongschraper. Spoel daarna uw mond twee tot drie minuten met gerijpte sesamolie (ook wel ‘olietrekken’ of Gandusha genoemd).
Gerijpte sesamolie trekt bovendien zeer goed in de huid en is daardoor ook ideaal als massageolie. Verwen uzelf met een fijne oliemassage van zo’n 10 tot 20 minuten. Verwarm de olie hiervoor tot lichaamstemperatuur en masseer hem goed in uw huid. Geniet van het weldadige gevoel.
Neem daarna een warm bad of een douche en sluit dit deel van uw ochtendritueel af met de yoga- en ademhalingsoefeningen waar u zich gisteren al vertrouwd mee heeft gemaakt. Meer over de ayurvedische ochtendroutine leest u hier.

Het juiste ontbijt voor uw dosha-type

Kies om uw reiniging van binnenuit zo goed mogelijk te ondersteunen voor een zeer licht ontbijt dat is afgestemd op uw dosha-type.

 • Vata-type: gewelde amandelen of gedroogde vruchten, of als alternatief speltpap (breng de spelt hiervoor kort met water of melk aan de kook en breng op smaak met ahornsiroop, kardemom, kaneel, gember en geelwortel)
 • Pitta-type: een glas lauwwarm water met wat honing of wat fruit
 • Kapha-type: alleen heet water, eventueel aangevuld met een aangelengd vers sapje of wat fruit

Afvoer stimuleren in de ochtend

Een lange wandeling of lichte sportieve activiteiten brengen de stofwisseling op gang en bevorderen zo de afvoer van giftige stoffen. Ook een saunabezoek is een goed idee, daarmee stimuleert u meteen de afvoer via de huid. Welk type sauna het beste bij u past, hangt af van uw dosha-type.

 • Vata en Pitta: bij voorkeur vochtige warmte, bijvoorbeeld een stoombad of een sauna met stenen waar water over wordt gegoten
 • Kapha: droge sauna

Middageten

Voor de lunch raden we een lichte rijstsoep en een lassi aan. Afhankelijk van uw eetlust kunt u hier nog droog brood (toast, crackers) bij eten.
Las nu een rustpauze in. Neem een momentje voor uzelf, maar ga liever niet slapen. Maak vervolgens een wandeling om uw spijsvertering weer te stimuleren.

Ontspanning voor de middag en avond

In de middag is er alle tijd voor lichte inspanning en ontspanning. Doe waar u het meeste plezier aan beleeft. U zou een mooi boek kunnen lezen, of u kunnen bezighouden met een andere hobby. Als u vanochtend nog niet naar de sauna bent geweest, zou u dat nu alsnog kunnen doen.
Bereid voor het avondeten opnieuw een lichte rijstsoep en lassi, eventueel weer aangevuld met wat brood. Maak daarna nog een korte verkwikkende wandeling om uw stofwisseling op gang te brengen.
Verwen uzelf ‘s avonds met een op uw huidtype afgestemd gezichtsmasker. Verwijder dit met wat amandelolie. Na een reinigingsdag als deze zal uw huid de verzorgende bestanddelen van het masker nog beter opnemen, zodat deze zich gedurende de komende nacht goed kan herstellen.

Zondag – regeneratie

Begin ook vandaag weer met de ayurvedische ochtendroutine, inclusief ochtenddrankje, mondhygiëne, ademhalingsoefeningen, yoga-asana’s en een ayurvedische oliemassage. Hiermee stimuleert u de bloedsomloop, krijgt u een fijne energieboost en maakt u – letterlijk en figuurlijk – een frisse start.

Versterkend ontbijt

De zondag staat in het teken van regeneratie, of herstel. Vandaag bouwt u uw voeding weer op. Vandaar dat uw ontbijt best iets zwaarder mag zijn. En ook uw ochtendactiviteiten mogen vandaag intensiever zijn dan gisteren. Misschien heeft u wel zin in een stevige wandeling of een klein uitstapje?

Middageten – uw feestmenu

Mocht u tijdens uw ayurvedische weekend gasten willen ontvangen, is nu het beste moment. Trakteer uzelf en uw gasten op een ayurvedisch feestmenu!

 • aperitief: op uw dosha-type afgestemd gemberwater

Voor het hoofdgerecht heeft u twee opties:

 • optie 1: asperge-courgettegroenteschotel met basmatirijst, basilicumsaus en wat dal van mungboontjes (buiten het seizoen kunt u de groenteschotel uiteraard ook zonder asperges bereiden)
 • optie 2: ananasrijst met aubergine-tomatenpuree en dal van rode linzen

Maak uw menu compleet met

 • een lassi bij het hoofdgerecht,
 • een romig dessert met vijgen voor toe,
 • en een kopje chai thee tot slot

Genieten van de middag

Vanmiddag heeft u opnieuw de tijd aan uzelf. Doe na een lange wandeling alleen nog dingen waar u plezier aan beleeft.

Avondeten

Eet vanavond weer een lichte rijst- of groentesoep. Las na de maaltijd een korte pauze in en ga dan naar buiten om tijdens een ontspannen avondwandeling de frisse buitenlucht op te snuiven.

De laatste avond

Uw persoonlijke ayurveda-weekend zit er bijna op. Tijd om nog een laatste keer intens te genieten. Zet een ontspannend muziekje op of lees in alle rust een mooi boek. Verwen uzelf met een rustgevende voetmassage met warme, gerijpte sesamolie en omring u met de heerlijke geur van een aromatische Vata-olie. Zo valt u straks ongetwijfeld geheel ontspannen in slaap en ontwaakt u morgen als herboren.

Slotwoord

Tijdens dit ayurvedische weekend is er ruimte voor wellness, sportiviteit, reiniging en regeneratie. Voor wie nog niet zo bekend is met de ayurveda is het een perfecte manier om kennis te maken met uiteenlopende facetten van deze heilzame levenswijze. Bovendien biedt dit weekend de geweldige kans om zonder al te veel moeite hernieuwde energie op te doen en uw welzijn te verbeteren, met als bonus een frisse uitstraling en een heldere geest. Gun uzelf ook zo’n welverdiende mini-break!

Tot slot willen we Dr. med. Ernst Schrott hartelijk bedanken voor zijn geweldige tips en adviezen voor dit ayurvedische weekend!