• Vol energie de lente in – tips voor de Kapha-tijd

  30 dagen tip voor de Kapha tijd

  Met de lente breekt de Kapha-tijd aan

  De verandering zal niemand ontgaan: de kille vrieskou maakt langzaam maar zeker plaats voor een zacht voorjaarszonnetje en overal duiken de eerste lentebodes op. Witte sneeuwklokjes, gevolgd door een kleurenpracht van krokussen, narcissen en tulpen luiden een nieuw jaargetijde in.
  En met de lente breekt ook de Kapha-tijd aan, een periode die volgens ayurveda van maart tot juni duurt.
  Als gevolg van de kou en zwaardere winterkost heeft zich in ons lichaam in de wintermaanden een teveel aan Kapha verzameld. Als structuurgevend principe staat de dosha Kapha voor eigenschappen als koud, nat, zwaar en taai. Voor sommigen uit deze ophoping van Kapha zich dan ook in wat extra pondjes, en bij anderen in de vorm van minder opvallende ‘stofwisselingsslakken’.
  De stijgende temperaturen doen de Kapha in de natuur en in ons lijf als het ware weer ‘smelten’. Uit ayurvedisch oogpunt is dat bijvoorbeeld te merken aan regenachtig weer, maar ook aan loopneuzen, slijm ophoesten of hooikoorts.
  Ook aan de bekende voorjaarsmoeheid, waar met name Kapha-types veel last van hebben, ligt volgens ayurveda een overheersende Kapha ten grondslag.
  Vandaar dat het nu in de lente erg belangrijk is bij het wisselen van de seizoenen de dosha’s goed in balans te houden. De jaargetijdenroutine ‘Ritucharya’ leert ons hoe we dit kunnen doen. We zetten de belangrijkste aanbevelingen voor de Kapha-tijd voor u op een rij, zodat u fris en vol energie de lente tegemoet kunt gaan.

  Volg het ritme van de natuur

  De balans bewaren lukt het beste als we het ritme van de natuur volgen en meegaan met de wisseling van de jaargetijden en de bijbehorende dosha’s. Licht, temperatuur en lengte van de dag zijn onder andere belangrijke maatstaven die ons helpen lichaam en geest in harmonie met het ritme van de natuur te houden. Dit geldt zowel voor het seizoensritme als voor het dagritme.
  Net als bij de overgang van winter naar voorjaar, gaan we ook elke ochtend om 6.00 uur over van Vata naar Kapha. De lente kan dus eigenlijk ook wel als de dageraad van het jaar worden beschouwd.
  Ayurveda raadt daarom aan om bij het aanbreken van een nieuwe dag, dus vóór het einde van de Vata-tijd en uiterlijk om 6.00 uur, zonder wekker op te staan. Dat lijkt vroeg, maar wie weer voor het einde van de Kapha-tijd (dat wil zeggen vóór 22.00 uur) naar bed gaat, zal merken dat dat best meevalt. Met deze routine ondersteunt u het innerlijke ritme van lichaam en geest en helpt u uzelf de harmonie, met uzelf en met de natuur, te hervinden. Juist in de Kapha-tijd kunnen we dat extra steuntje in de rug ontzettend goed gebruiken om zonder al te veel vermoeidheid de lente door te komen.

  Tijd van innerlijke reiniging

  Met de volgende tips voor innerlijke reiniging kunt u uw lichaam helpen het teveel aan opgebouwde Kapha weer kwijt te raken.

  • Neem regelmatig de tijd voor de reinigende handelingen van uw ayurvedische dagelijkse routine, bijvoorbeeld door uw mond te spoelen met gerijpte sesamolie en uw tong ‘s ochtends te reinigen met een tongschraper.

  Kapha garshan massage handschoenen

  • Met een droge ‘Garshan’-massage kunt u de doorbloeding van het bindweefsel bevorderen. Zo stimuleert u de stofwisseling, activeert u de bloedsomloop en helpt u overtollige Kapha te reduceren. Ideaal zijn daarbij Garshan-massagehandschoenen uit ruwe zijde, die speciaal voor dit type massage zijn ontwikkeld.
  • Houd uw voeding licht en las zo nu en dan een dag in waarop u bijvoorbeeld enkel rijst eet, of alleen vloeistoffen tot u neemt.
  • Een bijzonder intensieve vorm van innerlijke reiniging ervaart u bij een panchakarma-kuur. Ook in Nederland en de rest van Europa zijn er goede aanbieders waar u zich in de watten kunt laten leggen, zonder er al te ver voor te hoeven reizen.

  Hoeveel van deze tips u ook toepast, elk van deze afzonderlijke handelingen zal u helpen de wisseling van de jaargetijden beter te doorstaan.

  Gebruik op de Kapha-tijd afgestemde producten

  Gebruik in deze tijd vooral ayurvedische producten waarvan de bestanddelen exact zijn afgestemd op wat het lichaam gedurende de Kapha-tijd nodig heeft. Aan elk van deze producten ligt een schat aan ayurvedische kennis ten grondslag, waarvan u dankzij moderne productieprocessen nu zeer eenvoudig kunt profiteren. Geweldige producten voor de Kapha-tijd zijn bijvoorbeeld:

  • Kapha-thee: een verkwikkende kruidenthee die u van binnenuit verwarmt en dus ideaal is voor frisse, regenachtige lentedagen. Kies liefst voor de biologische variant!

  Kapha Balance

  • Kapha-balance: het ideale voedingssupplement om de Kapha-tijd vol energie te starten. Met twee tabletten per dag ondersteunt dit supplement het herstel van de innerlijke balans, de afbraak van ama en de reductie van een teveel aan Kapha.
  • Kapha-aromaolie: verwarmende en verkwikkende aromatische olie om bij een overheersende Kapha de balans te herstellen – bij Kapha-types, en in de Kapha-tijd.

  Producten voor Kapha-types

  Kapha-types hebben vaak te kampen met voorjaarsmoeheid en andere bijkomende verschijnselen van de Kapha-tijd. Bent u een Kapha-type? Verwen uzelf dan juist nu met speciaal voor uw dosha-type samengestelde verzorgingsproducten:

  • Kapha-massageolie (G.N.C.): start uw dag goed met een verkwikkende ochtendmassage. Deze massageolie met 100% natuurlijke citronella-aromaolie is geschikt voor de vette en onzuivere huid.
  • Kapha-haarolie: geniet voordat u uw haar wast van een verkwikkende hoofdmassage met deze haarolie, speciaal voor Kapha-types. (Gecontroleerde Natuurlijke Cosmetica, G.N.C.)
  • Kapha-shampoo (G.N.C.): milde verzorging voor normaal tot stevig en vet haar, met 100% natuurlijke etherische oliën.

  Kapha Douchegel

  • Ayurvedische douchegel Kapha (G.N.C.): hul uzelf in het verfrissende aroma van 100% natuurlijke sinaasappel- en geraniumolie met deze speciale Kapha-douchegel, die uw huid op milde wijze reinigt en verzorgt.

  Een overzicht van door Maharishi Ayurveda® aanbevolen Kapha-producten vindt u hier.

  Verkwikkende hoofdmassage voor de ‘kroon van de persoonlijkheid’

  Juist in de Kapha-tijd, een periode waarin een en ander losgemaakt en in beweging gebracht moet worden, weten veel mensen een verkwikkende hoofdmassage wel te waarderen. Regelmatige oliemassages vóór het haren wassen verbeteren volgens ayurveda de doorbloeding van de hoofdhuid en versterken de haarwortels.

  Al in de Charaka Samhita, Sutr. V 81-83 wordt de ayurvedische hoofdmassage als volgt geprezen: “Wie regelmatig het hoofd insmeert met sesamolie, zal problemen als hoofdpijn, kaalheid, grijze haren of haaruitval voorkomen. Hoofd en voorhoofd worden aanzienlijk versterkt. De haren worden zwart, lang en zijn diep in de hoofdhuid geworteld. De zintuigen werken goed en de gezichtshuid gaat stralen. Het insmeren van het hoofd met olie is bovendien bevorderlijk voor een diepe slaap en een gevoel van geluk.”

  Verwen de ‘kroon van uw persoonlijkheid’, zoals de haren door ayurveda ook wel worden genoemd, twee keer per week voor het haren wassen met een lichte massage. Laat hiervoor eerst wat olie in uw handpalm opwarmen. Doe steeds wat olie op de vingers en masseer zachtjes de olie met uw vingertoppen in de hoofdhuid. Laat de olie vervolgens liefst één tot twee uur inwerken, spoel uit en was uw haar tot slot met een milde shampoo. Een heerlijk verkwikkend gevoel voor haar en zintuigen!

  Stem de keuze van de massageolie bij voorkeur af op uw haar- of dosha-type:
  Kapha Haarolie

  Elk van deze haaroliën is vervaardigd op basis van authentieke ayurvedische recepten en bevat naast verzorgende sesamolie speciaal op het betreffende dosha-type afgestemde combinaties van ayurvedische kruiden.

  Warmte

  Weersta de verleiding om bij de eerste warme zonnestralen meteen al te luchtige kleding aan te trekken. Tijdens de Kapha-tijd is warmte namelijk zeer bevorderlijk voor ons welzijn. En dat geldt niet alleen voor kleding, maar ook voor onze voeding (bijvoorbeeld Kapha-thee).

  De juiste voeding voor de Kapha-tijd

  Vooral Kapha-types doen er deze periode goed aan op hun voeding te letten. Laat u hierbij leiden door de woorden ‘licht’, ‘droog’ en ‘warm’.
  Ideaal voor lichte lentemaaltijden zijn bijvoorbeeld verse bladgroenten, zoals verschillende koolsoorten, spinazie, snijbiet, rucola en witlof. Door ze te stoven of smoren kan het lichaam ze nog beter verteren. Lange keten-vetzuren en dierlijke eiwitten zijn daarentegen moeilijk verteerbaar en dus is het beter als deze niet al te vaak op uw bord belanden.
  Gember en zwarte peper stimuleren uw agni (spijsverteringsvuur) en verwarmen van binnenuit. Beide dringen bovendien Kapha terug – net als asafoetida, knoflook, geelwortel en komijn – en zijn daarom zeer geschikt om uw lentemaaltijden mee op smaak te brengen. En ook Kapha-thee met gember, kruidnagel, zwarte peper, geelwortel en saffraan is een geweldige bron van warmte voor dit jaargetijde.
  Verkoelende en Kapha-bevorderende voedingsmiddelen, zoals melkproducten, kunnen in de lente daarentegen beter niet te veel worden geconsumeerd.
  Omdat ons spijsverteringsvuur in de lente door het teveel aan Kapha is verzwakt, is het nu erg belangrijk dat we de hoofdmaaltijd nuttigen op een moment dat onze agni het sterkst is. Eet uw hoofdmaaltijd daarom bij voorkeur rond het middaguur en kies ‘s avonds bijvoorbeeld voor een soepje.
  Er zijn uiteraard ook enkele interessante voedingssupplementen verkrijgbaar die goed aansluiten bij wat het lichaam in de Kapha-tijd nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan het reeds vermelde Kapha-Balance, Meda l voor mensen met een normale eetlust en Meda II bij een verhoogde eetlust, en Prana-Rasayana voor door de kou geïrriteerde luchtwegen.
  En om te drinken is vooral Kapha-thee (één à twee koppen per dag) erg geschikt. Ook een heetwaterkuur van twee tot drie weken is zeer aan te bevelen.
  Meer over voeding tijdens de Kapha-tijd leest u in onze tips ‘Fit de lente door‘.

  Meer tips bij voorjaarsmoeheid

  Vaidya Palakurthi Manohar verzamelde voor u meer informatie over het verschijnsel voorjaarsmoeheid. De bevindingen van de ayurveda-expert en verdere tips bij voorjaarsmoeheid vindt u hier.

 • Gun uzelf een ayurveda-weekend

  blog_30_tage_Tipp_600x393

  Reiniging en regeneratie voor lichaam en geest

  Heeft u soms het gevoel dat uw lichaam en geest wel een opfrisser kunnen gebruiken? Zou u zich graag weer wakkerder voelen, de alledaagse uitdagingen met meer rust en kalmte tegemoet treden en de kleine genoegens in het leven bewuster, met een heldere blik, willen beleven?

  Probeer dan eens een ayurvedisch revitaliserend weekend, aan de hand van tips en adviezen van Dr. Schrott – zonder aanvullende kosten voor reis of overnachting, gewoon in het comfort van uw eigen huis. In zijn boek ‘Ayurveda für jeden Tag’ beschrijft Dr. med. Schrott hoe u in slechts één weekend een compleet ayurvedisch programma kunt doorlopen, gericht op reiniging en regeneratie van lichaam en geest.

  Klinkt dit u als muziek in de oren? Lees dan gauw verder en ontdek hoe u zo’n ayurvedisch weekend bij u thuis kunt creëren.

  Enkele tips vooraf

  • Neem rustig de tijd om uw ayurveda-weekend voor te bereiden. Zo begint het genieten al tijdens de maaltijdplanning en het boodschappen doen.
  • Gedurende het weekend komen ayurvedische klassiekers als ademhalingsoefeningen, yoga-asana’s en ‘olietrekken’ (Gandusha) voorbij. U zou zich hier, als u dat wilt, al vooraf vertrouwd mee kunnen maken.
  • We willen u op het hart drukken dat er tijdens dit weekend geen verplichtingen zijn. Het gaat er tenslotte om dat uw revitaliserende weekend aansluit bij uw persoonlijke behoeften. Niets moet. Volg uw gevoel.
  • Ga er ontspannen in, wees niet te streng voor uzelf. Ook als u niet alle tips en suggesties nauwgezet opvolgt, zult u zeker profijt hebben van dit weekend.
  • Laat u bij alle activiteiten leiden en inspireren door het plezier dat ze u brengen.

  Vrijdag – tot rust komen

  Neem allereerst een douche of bad om de hectiek van de afgelopen week achter u te laten en echt te kunnen ontspannen. U zou uzelf bovendien kunnen verwennen met een mooi boeket bloemen. De bloemen fleuren niet alleen uw huis, maar ook uw humeur op.

  Volledig ontspannen

  Neem nu een kwartiertje de tijd voor enkele eenvoudige yoga- en ademhalingsoefeningen om eventuele blokkades en spanning weg te nemen en de coördinatie tussen lichaam en geest te versterken.

  Eventueel kunt u dit afsluiten met Transcendente Meditatie. Zo’n meditatiesessie brengt u diepe rust en hernieuwde energie. Uit onderzoek is gebleken dat mediteren, als u dit regelmatig doet, een positieve uitwerking heeft op uw gezondheid (u leest er meer over op nl.tm.org/home).

  Lichte avondmaaltijd

  Wat dacht u van een lichte soep met waterkers op deze eerste avond? Het recept vindt u hier. Als u de soep ‘s avonds eet, kunt u de crème fraîche beter weglaten.
  Een licht groentegerecht of een soepje op basis van groenten bevordert de reiniging van binnenuit. Drink bij het avondeten bij voorkeur heet water, Vata-thee of een milde kruidenthee. Deze dranken kunt u trouwens bij iedere maaltijd prima drinken. Let wel op dat u ze niet ineens, maar met kleine slokken verspreid over de maaltijd opdrinkt.

  Neem om uw agni (spijsverteringsvuur) aan te wakkeren, bovendien een kwartier voor iedere maaltijd een op uw dosha-type afgestemde pancha:

  • Vata-type: gembersap met ruwe rietsuiker, een snufje zout en citroen
  • Pitta-type: kort getrokken thee van verse gember met wat ruwe rietsuiker
  • Kapha-type: gembersap met honing

  Twijfelt u wat uw ayurvedische dosha-type is? Dan biedt onze dosha-test uitkomst.

  De avond afsluiten

  Sluit uw eerste avond bijvoorbeeld af met een korte wandeling om uw spijsvertering te stimuleren of neem een ontspannend bad. Wat u ook doet, zorg er in ieder geval voor dat u nog tijdens de kapha-periode van de avond (dus vóór 22.00 uur) in bed ligt.
  Tip: met op de achtergrond een rustgevend muziekje en een heerlijk geurende Vata-olie in uw aromabrander valt u straks geheel ontspannen in slaap.

  Neem ter voorbereiding op de reiniging van de komende dagen en om de afvoer van giftige stoffen te stimuleren, voordat u naar bed gaat nog een drankje bestaande uit:

  • 1 eetlepel ricinusolie
  • wat water
  • 1 scheutje citroensap
  • 1 snufje zout
  • wat gemberpoeder

  Zaterdag – reiniging

  Sta op dag twee zo vroeg mogelijk op – liefst nog vóór 6.00 uur, in de Vata-periode van de ochtend. Vandaag staat in het teken van reinigen en ontslakken. Het is daarom goed om na het opstaan een glas water op kamertemperatuur te drinken, gevolgd door een glas water met citroen.
  Begin uw ayurvedische reinigingsritueel met het reinigen van uw tong. Gebruik hiervoor een tongschraper. Spoel daarna uw mond twee tot drie minuten met gerijpte sesamolie (ook wel ‘olietrekken’ of Gandusha genoemd).
  Gerijpte sesamolie trekt bovendien zeer goed in de huid en is daardoor ook ideaal als massageolie. Verwen uzelf met een fijne oliemassage van zo’n 10 tot 20 minuten. Verwarm de olie hiervoor tot lichaamstemperatuur en masseer hem goed in uw huid. Geniet van het weldadige gevoel.
  Neem daarna een warm bad of een douche en sluit dit deel van uw ochtendritueel af met de yoga- en ademhalingsoefeningen waar u zich gisteren al vertrouwd mee heeft gemaakt. Meer over de ayurvedische ochtendroutine leest u hier.

  Het juiste ontbijt voor uw dosha-type

  Kies om uw reiniging van binnenuit zo goed mogelijk te ondersteunen voor een zeer licht ontbijt dat is afgestemd op uw dosha-type.

  • Vata-type: gewelde amandelen of gedroogde vruchten, of als alternatief speltpap (breng de spelt hiervoor kort met water of melk aan de kook en breng op smaak met ahornsiroop, kardemom, kaneel, gember en geelwortel)
  • Pitta-type: een glas lauwwarm water met wat honing of wat fruit
  • Kapha-type: alleen heet water, eventueel aangevuld met een aangelengd vers sapje of wat fruit

  Afvoer stimuleren in de ochtend

  Een lange wandeling of lichte sportieve activiteiten brengen de stofwisseling op gang en bevorderen zo de afvoer van giftige stoffen. Ook een saunabezoek is een goed idee, daarmee stimuleert u meteen de afvoer via de huid. Welk type sauna het beste bij u past, hangt af van uw dosha-type.

  • Vata en Pitta: bij voorkeur vochtige warmte, bijvoorbeeld een stoombad of een sauna met stenen waar water over wordt gegoten
  • Kapha: droge sauna

  Middageten

  Voor de lunch raden we een lichte rijstsoep en een lassi aan. Afhankelijk van uw eetlust kunt u hier nog droog brood (toast, crackers) bij eten.
  Las nu een rustpauze in. Neem een momentje voor uzelf, maar ga liever niet slapen. Maak vervolgens een wandeling om uw spijsvertering weer te stimuleren.

  Ontspanning voor de middag en avond

  In de middag is er alle tijd voor lichte inspanning en ontspanning. Doe waar u het meeste plezier aan beleeft. U zou een mooi boek kunnen lezen, of u kunnen bezighouden met een andere hobby. Als u vanochtend nog niet naar de sauna bent geweest, zou u dat nu alsnog kunnen doen.
  Bereid voor het avondeten opnieuw een lichte rijstsoep en lassi, eventueel weer aangevuld met wat brood. Maak daarna nog een korte verkwikkende wandeling om uw stofwisseling op gang te brengen.
  Verwen uzelf ‘s avonds met een op uw huidtype afgestemd gezichtsmasker. Verwijder dit met wat amandelolie. Na een reinigingsdag als deze zal uw huid de verzorgende bestanddelen van het masker nog beter opnemen, zodat deze zich gedurende de komende nacht goed kan herstellen.

  Zondag – regeneratie

  Begin ook vandaag weer met de ayurvedische ochtendroutine, inclusief ochtenddrankje, mondhygiëne, ademhalingsoefeningen, yoga-asana’s en een ayurvedische oliemassage. Hiermee stimuleert u de bloedsomloop, krijgt u een fijne energieboost en maakt u – letterlijk en figuurlijk – een frisse start.

  Versterkend ontbijt

  De zondag staat in het teken van regeneratie, of herstel. Vandaag bouwt u uw voeding weer op. Vandaar dat uw ontbijt best iets zwaarder mag zijn. En ook uw ochtendactiviteiten mogen vandaag intensiever zijn dan gisteren. Misschien heeft u wel zin in een stevige wandeling of een klein uitstapje?

  Middageten – uw feestmenu

  Mocht u tijdens uw ayurvedische weekend gasten willen ontvangen, is nu het beste moment. Trakteer uzelf en uw gasten op een ayurvedisch feestmenu!

  • aperitief: op uw dosha-type afgestemd gemberwater

  Voor het hoofdgerecht heeft u twee opties:

  • optie 1: asperge-courgettegroenteschotel met basmatirijst, basilicumsaus en wat dal van mungboontjes (buiten het seizoen kunt u de groenteschotel uiteraard ook zonder asperges bereiden)
  • optie 2: ananasrijst met aubergine-tomatenpuree en dal van rode linzen

  Maak uw menu compleet met

  • een lassi bij het hoofdgerecht,
  • een romig dessert met vijgen voor toe,
  • en een kopje chai thee tot slot

  Genieten van de middag

  Vanmiddag heeft u opnieuw de tijd aan uzelf. Doe na een lange wandeling alleen nog dingen waar u plezier aan beleeft.

  Avondeten

  Eet vanavond weer een lichte rijst- of groentesoep. Las na de maaltijd een korte pauze in en ga dan naar buiten om tijdens een ontspannen avondwandeling de frisse buitenlucht op te snuiven.

  De laatste avond

  Uw persoonlijke ayurveda-weekend zit er bijna op. Tijd om nog een laatste keer intens te genieten. Zet een ontspannend muziekje op of lees in alle rust een mooi boek. Verwen uzelf met een rustgevende voetmassage met warme, gerijpte sesamolie en omring u met de heerlijke geur van een aromatische Vata-olie. Zo valt u straks ongetwijfeld geheel ontspannen in slaap en ontwaakt u morgen als herboren.

  Slotwoord

  Tijdens dit ayurvedische weekend is er ruimte voor wellness, sportiviteit, reiniging en regeneratie. Voor wie nog niet zo bekend is met de ayurveda is het een perfecte manier om kennis te maken met uiteenlopende facetten van deze heilzame levenswijze. Bovendien biedt dit weekend de geweldige kans om zonder al te veel moeite hernieuwde energie op te doen en uw welzijn te verbeteren, met als bonus een frisse uitstraling en een heldere geest. Gun uzelf ook zo’n welverdiende mini-break!

  Tot slot willen we Dr. med. Ernst Schrott hartelijk bedanken voor zijn geweldige tips en adviezen voor dit ayurvedische weekend!

 • De heetwaterkuur

  de heetwaterkuur

  Onze 30-dagen-tip voor uw gezondheid

  Wij van Maharishi Ayurveda® Europa vieren dit jaar onze 30ste verjaardag. Voor ons een welkome aanleiding uw gezondheid en welbevinden met 30-dagen-tips te ondersteunen. Maak kennis met de veelzijdigheid van Maharishi Ayurveda – in kleine stappen van elk 30 dagen.
  Lees verder

 • 30 jaar Maharishi Ayurveda

  Het verhaal van het wereldwijde succes van Maharishi Ayurveda begon al aan het eind van de 70er jaren.

  Destijds nodigde de vedische geleerde Maharishi Mahesh Yogi duizenden gedelegeerden uit vele verschillende landen uit voor een grote conferentie in India. De beste ayurvedische geleerden uit heel India kwamen naar Delhi. Westerse artsen en wetenschappers voegden zich daarbij om gezamenlijk de aloude overleveringen van ayurveda bij elkaar te brengen, weer compleet te maken en vervolgens door middel van moderne wetenschappelijke methodes te toetsen.
  Lees verder

 • Win een reis naar Londen voor twee personen en bezoek het tweede Internationale Ayurveda Congres

  30 jaar Maharishi Ayurveda Produkten

  Wij nodigen u uit voor een van de grootste Ayurvedaconferenties in Europa. Gerenommeerde en internationale top ayurveda-deskundigen zullen op het tweede Internationale Ayurveda Congres op 1 en 2 april 2017 presentaties geven over actuele wetenschappelijke resultaten, boeiende voordrachten houden en interactief in discussie gaan met de aanwezigen. Een fantastische gebeurtenis voor alle fans van Ayurveda.
  Lees verder

 • Uw kans op een persoonlijk ayurvedisch consult!

  Het doet ons bijzonder veel genoegen om u dit jaar opnieuw de mogelijkheid te bieden voor een exclusief ayurvedisch consult bij een van de beste ayurveda-deskundigen ter wereld.

  Lees verder

 • De zomer gaat – Pitta blijft?

  Reageert u dezer dagen snel geïrriteerd of neigt u naar perfectionisme? Als u een Pitta-type bent en/of uw vakantie doorgebracht heeft onder de zuidelijke zon, zou het best eens kunnen zijn dat zich een Pitta-onevenwichtigheid ontwikkeld heeft. De Pitta-dosha staat namelijk voor het vuur in ons lichaam en volgens ayurveda hoopt deze zich op naarmate de zomer vordert.
  Lees verder

 • Evenwichtigheid en harmonie door de helende klanken van de Natuur

  Muziek verhoogt de stemming, laat ons dromen of maakt ons energievol, vrolijkt ons op of vermaakt ons. Wist u dat muziek ook kan helen? De ayurvedische tekstboeken hebben al duizenden jaren geleden de genezende kracht van muziek beschreven in de vorm van oerklanken, vedische recitatie en Gandharva-vedamuziek Daarom is Gandharva-vedamuziek, waarmee wij u vandaag nader willen laten kennismaken, een belangrijke bijdrage van Maharishi Ayurveda aan gezondheid en welbevinden.

  Lees verder

 • 's Ochtends fit met ayurveda!

  's Ochtends fit met ayurveda!

  Hoe beginnen we aan een succesvolle en gezonde dag? Wanneer is het volgens ayurveda de beste tijd om op te staan? Dit en nog veel meer willen wij u graag in deze nieuwsbrief uit de doeken doen.

  Al duizenden jaren leert ayurveda ons dat de diverse cycli van de natuur (bijv. dag/nacht, jaargetijden en levensfases) invloed hebben op ons lichaam en onze geest. En ook hoe wij van deze ritmen gebruik kunnen maken. De klassieke ayurvedische literatuur geeft gedetailleerde beschrijvingen van procedures ter ondersteuning van gezondheid en jeugdigheid in de vorm van een dagroutine, ’dinacarya’ geheten.

  Vandaag geven wij u de beste ayurvedische adviezen voor de ochtend.
  Lees verder

 • Ayurveda en sport – Fit en gezond door de ‘wetenschap van het lange leven’

  Aan uw bureau, in de auto, op de bank, aan de eettafel: brengt u het grootste deel van uw dag zittend door? Dan behoort u tot de ca. 55 tot 75 procent van alle mensen in de moderne geïndustrialiseerde landen.

  Waarom ayurveda al sinds duizenden jaren aanraadt regelmatig sport te beoefenen en hoe u met behulp van de ‘wetenschap van het lange leven’ heel makkelijk fit en actief wordt, vertellen wij u in deze blogpost.
  Lees verder

Onderdelen 1 tot 10 van totaal 38

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4