• Ayurvedische cadeautips

  Cadeautips Header

  Kunt u in de aanloop naar kerst nog wel wat cadeau-inspiratie gebruiken? Waarom verwent u uw dierbaren niet met een geschenk uit de wereld van ayurveda? Van fijne verzorgingsproducten en zinnenstrelende geuren voor knusse winteravonden tot aan interessante leesstof over gezondheid – bij ons vindt u voor iedereen een passend cadeau.

  Fijne verzorgingsproducten

  Gezichtsverzorgingsolie – Radiant Skin Oil

  Skin oil

  Verzorgende gezichtsolie voor de gevoelige huid. In deze exclusieve gezichtsolie komen eeuwenoude ayurvedische kennis en hoogwaardige, gecontroleerde natuurlijke cosmetica samen. Zuivere oliën uit amandelen, tarwekiemen en sandelhout voeden de huid en ondersteunen haar herstel. Met de milde geur van lavendel, citroengras en rozengeranium. Gaat lang mee.

  Huid- en haarverzorging voor het koude jaargetijde

  Dit is hét seizoen om huid en haar te verzorgen met speciale Vata-producten:Vata Shampoo

  • Vata-shampoo: Milde verzorging voor droog en broos haar. Gecontroleerde Natuurlijke Cosmetica (G.N.C.) voor zijdezacht, glanzend haar. Zeer geschikt voor het koude jaargetijde. Veganistisch.
  • Vata-haarolie: Voor een heerlijke massage vóór het haren wassen. Een geweldige sensatie voor de hoofdhuid en een weldaad voor het haar. Gecontroleerde Natuurlijke Cosmetica Organic (G.N.C.). Veganistisch.

  Verzorgingscreme

  • Vata-douchegel (G.N.C.): Milde douchegel met authentieke ayurvedische kruiden, bloesems en vruchten. Kalmeert, herstelt en verfrist. Laat de huid heerlijk verzorgd aanvoelen. Gecontroleerde Natuurlijke Cosmetica (G.N.C.).
  • Vata-verzorgingscrème (G.N.C.): Dé verzorgende ayurvedische crème voor de normale tot droge of gemengde gezichtshuid. Met de aangenaam frisse geur van natuurlijke sinaasappel-aromaolie. Gecontroleerde Natuurlijke Cosmetica (G.N.C.).

  Fijne massage-oliën voor hem en haar (G.N.C.)

  ‘Maharaja’ en ‘Maharani’, onze fijne massageoliën voor haar en hem zijn een waar feest voor de zintuigen. De oliën zijn speciaal afgestemd op de veeleisende huid van mannen en vrouwen vanaf veertig jaar. De unieke combinatie van ayurvedische kruiden en oliën verwennen en verzorgen de huid van top tot teen. Gecontroleerde Natuurlijke Cosmetica (G.N.C.). Ideaal voor de ochtendmassage.

  Maharani-massageolie – voor vrouwen Maharaja-massageolie – voor mannen
  Massage olie vrouw Massage olie man

  Kruidenzeep, roos (G.N.C.)

  Kruidenzeep

  Deze kruidenzeep, verrijkt met natuurlijke oliën en ayurvedische kruiden, hult de huid in een heerlijke rozengeur. Met 100% natuurlijke rozen-aromaolie.

  Voor iedereen een passende rasayana

  Elk van deze rasayana’s is gebaseerd op een schat aan eeuwenoude ayurvedische kennis en kan als voedingssupplement worden gebruikt. Bij ons vindt u voor al uw dierbaren een passende rasayana:

  Amrit Kalash – de beroemdste rasayana

  Amrit Kalash

  Van het leven genieten – met de 'nectar van onsterfelijkheid’, zoals het ‘amrit’ in de oude geschriften wordt genoemd. Dit legendarische product wordt door de ayurvedische vaidya’s (geleerden) aanbevolen als universeel ayurvedisch tonicum. Het bevat 42 met de hand gesorteerde ingrediënten. Er zijn meer dan 250 productiestappen nodig om uit 22 kilo vruchten, kruiden en specerijen één kilo van dit unieke product te maken. Zo verkrijgen we de kostbare rasayana’s MA 4 en MA 5, die elkaar onderling in hun werking ondersteunen. Schenk uw dierbaren om mee te beginnen bijvoorbeeld MA 4 in de vorm van een pasta of als suikervrije tabletten (MA 4 T), of bestel meteen een complete set met MA 4 en MA 5.

  Aromasteen ‘Roos’ – voor liefhebbers van heerlijke geuren en verfijnde aroma’s

  Aromasteen roos

  Deze aromasteen in de vorm van een roos komt met een mooie glazen onderzetter en verandert iedere ruimte in een waar geurparadijs. De daarvoor benodigde aromaoliën vindt u ook bij ons. U heeft de keuze uit een keur aan natuurlijke oliën – van onze Vata-aromaolie voor gure winterdagen en de Nidra-aromaolie voor een goede nachtrust tot aan op het eigen dosha-type afgestemde varianten. Ontdek nu zelf uw favoriete geur. Naar onze aromaoliën

  Boeken voor een lang en gezond leven

  Den Alterungsprozess umkehren, in het Duits

  Boek Alterungsprozess

  Dr. Karin Pirc is één van de meest ervaren ayurvedische artsen van Duitsland. Met dit boek van haar hand schenkt u waardevolle eeuwenoude ayurvedische kennis en wetenschappelijk inzichten, die de lezer kunnen helpen een lang en gezond leven te leiden.

  Cadeaubonnen

  Cadeaubonnen

  Kunt u geen keuze maken uit de vele mooie ayurvedische cadeaus? Wat dacht u van één van onze cadeaubonnen ter waarde van 25 euro of 50 euro? Dan zit u altijd goed!

  Ayurvedisch genieten

  Raja's cup poeder

  Om tijdens de feestdagen zelf op tafel te zetten of als cadeautje mee te nemen naar vrienden en familie: Raja's Cup, met een vol koffiearoma, maar dan zonder de cafeïne. Heerlijk te bereiden als koffie, cappuccino of espresso. Raja’s Cup: het ideale, maagvriendelijke alternatief voor koffie.

  Mandel drink

  Mag het voor u wel wat exotischer? Voeg dan met onze Biologische Almond Drink eens een vleugje amandelaroma toe aan feestelijke desserts en drankjes.

  Goede nachtrust thee

  Een klein geschenk voor theedrinkers die wel een goede nachtrust kunnen gebruiken: onze Good Night-thee. Milde kruidenthee met brahmi, winterkers (ashwagandha) en andere ayurvedische kruiden.

 • Zeven ayurvedische tips voor kinderen

  Ayurveda voor kinderen

  Wie denkt dat ayurveda alleen voor volwassenen is, vergist zich flink. Want er is veel, van voeding en massages tot aan muzikale klanken, waarmee u als ouder, grootouder, tante, oom enz. liefdevol kunt bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen – vanaf hun geboorte tot ver in hun tienerjaren.
  Hoe u dat doet, vertelt Dr. med. Jasmin Blumenberg, kinder- en ayurvedisch arts en bestuurslid van de Deutsche Gesellschaft für Ayurveda, de oudste ayurvedische artsenvereniging in Duitsland (opgericht in 1983).
  Dr. med. Jasmin Blumenberg is als arts werkzaam bij de Kinderklinik in Minden en docent aan de Deutsche Ayurveda Akademie in Regensburg.

  Tip 1: ritme en regelmaat

  Om zich gezond te kunnen ontwikkelen, zijn ritme en regelmaat voor kinderen erg belangrijk. Dat is iets waar ayurveda en de westerse geneeskunde het absoluut over eens zijn. Zonder een regelmatig ritme hebben kinderen namelijk moeite om de overvloed aan alledaagse prikkels goed te verwerken. Ze krijgen geen kans het teveel te compenseren, met onder meer rusteloosheid, hyperactiviteit en innerlijke onrust tot gevolg.
  Vanuit ayurvedisch oogpunt is dit een teken van een overmatige ophoping van Vata. Een regelmatiger dagritme op basis van harmoniserende ayurvedische maatregelen kan helpen de dosha’s weer in balans te brengen of, als het nog niet zover is, de balans juist te bewaren.

  Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

  U kunt het ayurvedische dagritme invoeren vanaf het moment dat kinderen doorslapen en dus een regelmatig dag-nachtritme hebben. In de regel is dat in de leeftijd van twee tot drie jaar. Uit ayurvedisch oogpunt is het goed de dag vroeg te beginnen. Aangeraden wordt dan ook om 6.00 uur op te staan. Dit is met jonge kinderen meestal vrij eenvoudig door te voeren, aangezien zij toch al vaak vroeg wakker zijn. Bij jongeren is dit waarschijnlijk moeilijker, aangezien hun ritme steeds verder opschuift. Maar ook voor hen geldt dat een regelmatig ritme met een vroeg begin van de dag hun dosha’s beter in balans houdt en meer stabiliteit biedt in hun dagelijks leven.

  Na een nacht weinig tot geen slaap, wat vooral met jonge kinderen nog wel eens voorkomt, mogen ouders en kind uiteraard rustig een keertje wat langer slapen. Zoek hierin vooral uw eigen weg en doe wat voor u het beste voelt.
  Hetzelfde geldt ook voor de bedtijd. Het is het beste als kinderen, net als volwassenen, elke dag op een vast tijdstip naar bed gaan. Voor jongeren is dit bij voorkeur vóór 22.00 uur, maar bij een feestje mag het ook best eens iets later worden.

  Tip 2: starten met water

  Wie ‘s ochtends op de nuchtere maag eerst een glas water drinkt, begint de dag al meteen goed. Uit ayurvedisch oogpunt ondersteunt het drinken van water namelijk de innerlijke reiniging en stimuleert het de stoelgang in de ochtend. Bij kinderen kan hiermee vanaf 1 jaar worden begonnen.

  Hoe werkt dit in de praktijk?

  Het beste is om voor het ‘ochtenddrankje’ water te gebruiken dat tien minuten heeft gekookt en vervolgens is afgekoeld tot kamertemperatuur. U kunt het gekookte water ook in een thermoskan bewaren en zodra u het nodig hebt tot de gewenste temperatuur laten afkoelen.
  Zijn uw kinderen eraan gewend ’s ochtends vruchtensap te drinken en gaat het water er bij hen niet in? Dan kunt u het sap ook eerst aanlengen en het aandeel sap naar verloop van tijd steeds kleiner maken. Het is echter wel beter kinderen jonger dan vier jaar zo min mogelijk vruchtensap te geven, dat spaart ook hun tanden.
  Plat water is voor kinderen de beste keuze om de dorst door de dag heen te lessen. Bewaar vruchtensap liever voor bijzondere gelegenheden. Het heeft misschien wat voeten in de aarde, maar als u als ouder of andere volwassen naaste zelf het goede voorbeeld geeft, zullen kinderen het sneller accepteren en van de voordelen profiteren.

  Tip 3: ayurvedische ochtendroutine voor kinderen

  Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen raden we aan de dag te beginnen met een ayurvedische ochtendroutine. Deze routine bestaat uit de volgende stappen:

  • Innerlijke reiniging: zorg ervoor dat uw kind de tijd neemt om zijn of haar blaas en darmen te legen.
  • Abhyanga (lichaamsmassage): bij baby’s wordt de lichaamsmassage in de ochtend door een van de ouders of andere volwassen naaste uitgevoerd. Neem hiervoor wat gerijpte sesamolie en masseer deze ongeveer tien tot vijftien minuten in de huid van de baby. Oudere kinderen (vanaf een jaar of acht) en jongeren kunnen zichzelf masseren. Laat ze hiervoor een op hun dosha-type afgestemde massageolie gebruiken, eventueel verdund met wat sesamolie (Vata Massageolie voor een normale tot droge huid, Pitta Massageolie voor gevoelige huidtypen, Kapha Massageolie voor een vette huid die snel onzuiver wordt).

  Baby MassageBaby Massage

  • Rekoefeningen: bij baby’s en jonge kinderen kunt u de ochtendmassage uitbreiden met wat rekoefeningen. Breng hiervoor bijvoorbeeld heel rustig de benen boven het hoofd. Pak dan de rechterarm en breng deze naar het linkerbeen, en breng daarna de linkerarm naar het rechterbeen. Dit doet de kleintjes veel plezier, maar is ook goed voor ze.

  Tongreiniger voor kinderen

  • Lichaamsreiniging: na de massage is het tijd voor een douche of bad. Voor jonge kinderen is afspoelen met schoon water in de regel voldoende. Oudere kinderen en jongeren kunnen een bij hun dosha-type passende douchegel of shampoo gebruiken.
  • Reiniging van tong en tanden: reinig niet alleen de tanden, maar ook de tong. Een tongschraper kan al vanaf jonge leeftijd worden gebruikt. Oudere kinderen kunnen met wat oefening eenvoudig zelf aan de slag gaan, jongere kinderen moeten echter nog wel door een volwassene worden geholpen. Beweeg de tongschraper daarvoor behoedzaam over de tong van het kind.

  Probeer bijvoorbeeld onze verzilverde tongreiniger, die is mooi klein, zacht en rond.

  Tip 4: ayurvedische keuken voor kinderen

  Het doel van welk soort voeding dan ook is ons lichaam en daarmee iedere afzonderlijke lichaamscel te voorzien van voldoende voedingsstoffen en energie. Dat lukt alleen als de voeding goed wordt verteerd. Daarbij is volgens ayurveda een belangrijke rol weggelegd voor het spijsverteringsvuur, of agni. Alleen als dit vuur goed brandt, worden onze cellen voorzien van wat ze nodig hebben en ontstaat er gaandeweg zo min mogelijk slakkenmateriaal (ama). Vandaar dat het in de ayurvedische keuken niet alleen gaat om gezonde, volwaardige voeding, maar er ook een belangrijke rol is weggelegd voor talrijke kruiden en ingrediënten die het spijsverteringsvuur aanwakkeren. Ze vormen volgens ayurveda de basis voor een goede lichamelijke en geestelijke conditie en het voorkomen van ziekten en alledaagse klachten. Bij een zwakker spijsverteringsvuur liggen een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, een onzuivere huid, concentratieproblemen en andere klachten op de loer.
  Overigens: de uit deze ayurvedische kennis voortvloeiende ayurvedische voedingstips gelden voor kinderen evenzeer als voor volwassenen.

  • Probeer bij iedere maaltijd alle zintuigen aan te spreken. Dit doet u door liefst altijd de zes verschillende smaakrichtingen (zoet, zuur, zout, scherp, bitter, wrang) in uw maaltijd te verwerken. Elk van deze smaken heeft een andere uitwerking op lichaam en geest.
  • Bereid de maaltijden altijd zo vers mogelijk. Dat is niet alleen gezonder, maar smaakt ook gewoon beter.
  • Zorg ervoor dat uw kind tussen de maaltijden door regelmatig wat warm water drinkt, om de spijsvertering op gang te houden. Koude dranken remmen eerder af.

  Naast deze algemene informatie met betrekking tot ayurvedische voeding zijn er ook enkele bijzonderheden die specifiek voor kinderen gelden. Zo domineert bij kinderen in de eerste levensjaren vanuit ayurvedisch oogpunt de Kapha-dosha. Dat verklaart ook hun uitgesproken drang naar zoetigheid.

  Als u een kind voorafgaand aan de hoofdmaaltijd een klein beetje zoetigheid (bijvoorbeeld een lepel appelmoes of een deel van een dessert) geeft, activeert dit vanuit ayurvedisch oogpunt het spijsverteringsvuur en zullen de voedingsstoffen uit de maaltijd als gevolg beter worden opgenomen.
  Wie dat wil mag ook na de maaltijd nog, zoals we dat in onze westerse cultuur veelal gewend zijn, een zoet dessert eten.
  En zoet hoeft ook helemaal niet ongezond te zijn. Een zelf bereide pap op basis van granen met een topping van rijp, zoet fruit is niet alleen smakelijk en gezond, maar stilt ook meteen de zoete trek.

  U herinnert het misschien nog wel van uw eigen jeugd. In de puberteit wordt de drang naar zoet nog groter. Rond deze leeftijd bevinden jongeren zich in een overgangsperiode waarin het hele lichaam hard aan het werk is. In deze ontdekkingsfase hebben ze iets nodig wat ze houvast biedt en hun Kapha-dosha stabiliseert. Die behoefte aan stabiliteit is overigens ook een reden dat kinderen steeds voor een langere periode hetzelfde gerecht kunnen eten.
  In de kinder- en tienerjaren wordt ghee bijzonder belangrijk. Probeer er daarom regelmatig iets mee te doen. Roer het bijvoorbeeld door de melk of kook ermee. Laat uw creativiteit de vrije loop.

  Wie de voeding van kinderen een boost wil geven, vooral in belangrijke ontwikkelingsfasen, zou eens onze Kinder-Rasayana kunnen proberen. Deze is speciaal afgestemd op de behoeften van kinderen, en is bovendien zeer eenvoudig te gebruiken. Geef kinderen vanaf drie jaar in de ochtend en avond ongeveer een half uur voor de maaltijd één tablet met wat warm water of warme melk met kandijsuiker (u kunt de tablet en kandijsuiker eventueel fijnstampen).

  En ook voor scholieren en studenten hebben we een speciale rasayana, de 'Studenten-Rasayana', die is afgestemd op hun specifieke behoeften.

  Tips voor alle maaltijden

  Ontbijt

  Om het spijsverteringsvuur (‘agni’) bij kinderen aan te wakkeren, beveelt ayurveda voor het ontbijt een warme granenpap aan op basis van granen en bereid met wat gemalen gember, kurkuma, kaneel en een vleugje kardemom.
  Schenk daarbij een glas melk met wat gemalen gember en ghee. Voor kinderen vanaf twee jaar kunt u deze kruidige melkdrank nog verfijnen met wat amandelpasta.
  Ayurveda raadt hiervoor in principe koemelk aan, aangezien veganistische voeding bij kinderen deficiëntieverschijnselen kan veroorzaken en een vitaminetekort dan bijvoorbeeld kan leiden tot groei- en ontwikkelingsstoornissen.

  Dr. Jasmin Blumenberg: "Helaas zien we in het ziekenhuis steeds weer kinderen die als gevolg van een veganistisch voedingspatroon kampen met botgroeistoornissen door calciumtekort en ook deficiëntieverschijnselen in de ontwikkeling. Het kan de ontwikkeling in het eerste levensjaar zelfs tot een halt brengen, wat vervolgens nog maar moeilijk te compenseren is."

  Middageten

  Bij een evenwichtige lunch past een lassi, de ayurvedische yoghurtdrank. Wanneer u de lassi bereidt met probiotische yoghurt ondersteunt deze meteen de darmflora van uw kind.
  Met de smaak kunt u volop variëren. Probeer onze veelzijdige recepten en ontdek samen jullie favoriet.

  Het basisrecept voor de bereiding van lassi vindt u hier. Op dezelfde pagina staan bovendien recepten voor onze pepermuntlassi, rozenlassi, kokoslassi en een zoute lassi. En tal van andere heerlijke recepten, zoals:

  Wist u dat u de yoghurt voor uw lassi ook zelf vers kunt bereiden? Dit doet u heel eenvoudig met een yoghurtmaker, zoals onze yoghurtbox.

  Avondeten

  Voor het avondeten geeft ayurveda om de darmen ‘s avonds niet al te zeer te belasten en ervoor te zorgen dat kinderen rustig kunnen slapen de voorkeur aan lichte, goed verteerbare gerechten. Laat dierlijke - en daardoor moeilijk verteerbare eiwitten - daarom bij het avondeten zo veel mogelijk achterwege.

  Tip 5: leuke evenwichtsoefeningen

  Bij zeer jonge kinderen kunt u, zoals al eerder vermeld, een massage eenvoudig uitbreiden met wat rekoefeningen (benen boven het hoofd brengen en de handen naar de voeten).

  Vanaf ongeveer het derde levensjaar kunnen kinderen ook zelf actief aan de slag om hun houding en evenwicht te verbeteren. Bijvoorbeeld met een evenwichtsoefening als ‘de boom’: laat uw kinderen op één been staan, hun vrije voet tegen de knie van het andere been zetten en tot slot hun armen boven het hoofd tillen.

  Evenwichtsoefeningen voor kinderen

  Het is leuk om te doen en beweging speelt bovendien een belangrijke rol in de ontwikkeling van een kind.

  Juist in een tijd als deze, waarin kinderen al op zeer jonge leeftijd in aanraking komen met smartphone en computer, is het voor hun ontwikkeling erg belangrijk om bewegen (ook in de buitenlucht en in weer en wind) te stimuleren.

  En doe zelf gewoon gezellig mee! Zo motiveert u niet alleen uw kinderen, maar het doet ook uw lijf zeker goed.

  Tip 6: compensatie bij overprikkeling

  Dr. Jasmin Blumenberg: "Kinderen vertellen me vaak dat ze na school computerspelletjes spelen en zo proberen de dagelijkse prikkels of overvloed aan prikkels waarmee ze in deze moderne tijd steeds meer worden geconfronteerd te verwerken. Ze beseffen natuurlijk niet dat de spelletjes zelf ook weer prikkels op ze afvuren, met overprikkeling tot gevolg.

  Als ze te zeer worden overprikkeld, kan dit tot medische problemen leiden.

  We zien steeds vaker dat kinderen nachtenlang doorspelen en het komt ook wel eens voor dat kinderen door permanente overprikkeling in combinatie met een slaaptekort uiteindelijk een aanval krijgen en bij ons in het ziekenhuis terechtkomen.

  Het is daarom erg belangrijk kinderen een goed en regelmatig ritme te geven, en daarin ook plaats te maken voor rustpauzes, ademoefeningen of kindermeditatie."

  Tip 7: vedische klanken voor de kinderziel

  Gandharva Veda-muziek, die ook wordt ingezet als muziektherapie, brengt de dosha’s in balans en zorgt niet alleen bij kinderen voor ontspanning en innerlijke rust. Kinderen worden tegenwoordig steeds vaker al op jonge leeftijd blootgesteld aan tijds- en prestatiedruk. Dit soort harmoniserende klanken kan ze helpen lichaam en geest te ontspannen. Zo vinden ze de rust om de overvloed aan alledaagse prikkels te verwerken.

  Dr. Jasmin Blumenberg: "We hebben bij ons in het ziekenhuis al veel positieve ervaringen opgedaan met het spelen van Gandharva Veda-muziek tijdens babymassages. We zien dan op de monitor dat de hartslag daalt en de baby rustiger gaat ademhalen, wat weer tot een vermindering van de Vata-dosha leidt."

  Om mee te beginnen, is de Rain Melody zeer aan te bevelen. Dit muziekstuk is geschikt voor elke leeftijd en tijd van het jaar, en wordt graag ingezet bij gevoelens van onrust of angst.

  Een laatste tip

  Zaten er tips bij die u interessant vond en nu graag in de praktijk wilt omzetten? Ga dan liefst wel rustig van start. Kies enkele stappen die u zeer aanspreken en voer deze langzaam maar zeker in uw leven door. Zie onze adviezen als een gids die u in de juiste richting wijst, en volg dan in alle rust uw eigen weg. Let er bij elke stap op wat u en uw kind goed doet en waar jullie je beiden goed bij voelen. Wees net als een kind nieuwsgierig en sta open voor nieuwe dingen, zonder iets te forceren of te veel van uzelf en uw kind te verlangen. Als u dat in gedachten houdt, zullen u en uw kind er het meeste van profiteren.

  Slotwoord

  Tot slot willen we Dr. Jasmin Blumenberg graag hartelijk bedanken voor haar vakkundige ondersteuning en de prachtige foto’s.

 • De herfst breekt aan – tips voor uw Pitta-balans

  De herfst breekt aan

  Bij velen is de Pitta-dosha in de zomer sterker aanwezig. Voor mensen bij wie Pitta toch al hoog is, is dit vooral in de nazomer en aan het begin van de herfst vaak duidelijk voelbaar. De één krijgt last van een droge, geïrriteerde huid en de ander heeft een wat korter lontje, om maar enkele voorbeelden te noemen. In dit geval is Pitta uit balans en is het de hoogste tijd het teveel aan Pitta te verlagen, om zo het evenwicht weer te herstellen.

  Lees gauw verder en ontdek wat u kunt doen om uw Pitta-dosha weer in balans te brengen. Veel van de aanbevelingen zijn afkomstig van ayurvedisch expert vaidya Prathmesh Vyas, die aan de ayurvedische universiteiten in Nagpur en Rajasthan studeerde en bekendstaat als specialist op het gebied van ayurvedische polsdiagnoses.

  Zo herkent u een teveel aan Pitta

  ‘Pitta staat in onze fysiologie voor het element vuur. Pitta-types hebben een scherp verstand, zijn moedig en avontuurlijk ingesteld’, aldus vaidya Prathmesh Vyas. Mensen bij wie Pitta domineert, zijn van nature gevoelig voor scherp eten, hete dranken en veel hitte. Hun lichaamstemperatuur is normaal gesproken hoog, ze zweten makkelijk, hebben snel last van een geïrriteerde huid en hun haar is vaak dun en fijn. Verder beschikken ze over een stevige eetlust en werkt hun spijsvertering goed. Ze winden zich snel over iets op, maar komen ook weer net zo gauw tot bedaren.

  Pitta-tijden

  Vooral in uitgesproken Pitta-tijden kan zich in ons lichaam gemakkelijk een teveel aan Pitta ophopen en de balans verstoord raken. Momenten waarop Pitta bijzonder sterk is, zijn in de loop van de dag de uren tussen 10.00 en 14.00 uur en ‘s nachts tussen 22.00 en 02.00 uur. Mensen bij wie Pitta al erg uit balans is, voelen zich op deze momenten vaak het slechtst. Vaidya Prathmesh Vyas: ‘Ook al is het normaal gesproken beter om slapen overdag zo veel mogelijk te vermijden, raad ik u toch aan één tot twee uur te rusten om Pitta te kalmeren.’
  Over het hele jaar gezien, hoopt Pitta zich vooral in de najaar op, wat dan in de herfst voor problemen kan zorgen. In de winter komt Pitta vervolgens weer tot rust.

  Op dag- en jaarbasis, en ook op het hele leven gezien is er een lange fase te herkennen waarin Pitta overheerst. Deze loopt van 18 tot 50 jaar. Juist bij Pitta-types kan de Pitta-dosha in deze tijden gemakkelijker uit balans raken en voor de bijbehorende problemen zorgen.

  Voedingstips voor het begin van de herfst

  GheePitta is onder meer verantwoordelijk voor de spijsvertering en onze stofwisseling. Vandaar dat er ook een nauw verband bestaat met onze voeding. Binnen ayurveda zijn er een keur aan levensmiddelen waarmee we de Pitta-dosha weer in balans kunnen brengen. Aangezien aan Pitta eigenschappen als zuur, scherp en olieachtig worden toebedeeld, is het beter bij een teveel aan Pitta zure, scherpe en zoute levensmiddelen, evenals producten die veel olie bevatten waar mogelijk te laten staan.

  In de klassieke ayurvedische teksten wordt ghee beschreven als het levensmiddel om een verhoogde Pitta weer te verlagen.
  Ghee, zuiver botervet, is zoetig, koel en zacht. Deze eigenschappen zijn precies het tegenovergestelde van wat aan Pitta wordt toegeschreven. Roer de ghee bijvoorbeeld door uw melk of bereid er uw eten mee. Gebruik één tot twee theelepels, al naar gelang u dit verdraagt en hoezeer Pitta uit balans is.

  Om Pitta te kalmeren, zijn bovendien zoete, wrange, bittere en koele gerechten en kruiden erg aan te bevelen.

  Aanbevolen levensmiddelen en kruiden Minder aan te bevelen
  • ghee, boter, karnemelk, room, melk, lassi • onverdunde yoghurt
  • kamille-, venkel en pepermuntthee • koffie, zwarte thee
  koriander, zoethout, komijn, saffraan, geelwortel, kardemom • chili, knoflook
  • zoete vruchten, meloen, mango, granaatappel, rozijnen • zure vruchten
  • kokosnoot • levensmiddelen die veel olie bevatten
  • gerst, tarwe, rijst, maïs, havermout, gierst • te veel wijn
  • mungboontjes, kleine kidneybonen, sojaproducten • lang vasten

  Zeer geschikt voor het begin van de herfst en voor Pitta-types in het algemeen is onze Pitta-Churna. Deze churna uit fijne specerijen als koriander, venkel, komijn, kardemom, gember en geelwortel geeft een licht exotische twist aan uw ayurvedische maaltijden.

  Pitta BalanceProbeer in stressvolle tijden of voor een rustig, evenwichtig einde van de dag ook eens de Pitta-kruidenthee. Laat de thee voor het drinken liefst tot kamertemperatuur afkoelen. Twee koppen Pitta-thee per dag is voldoende om zowel de Pitta-dosha als een heetgebakerde constitutie te verzachten. Voor de afwisseling kunt u daarnaast pepermunt-, kamille- of venkelthee drinken. En wat dacht u van onze ayurvedische ‘ijsthee’.

  Een goede aanvulling op een voedingspatroon dat Pitta verlaagt, is wat ons betreft Pitta-Balance. Deze ‘brandblusser’ voor de Pitta-dosha is in de vorm van tabletten en als pasta verkrijgbaar en helpt de dosha-balans te herstellen wanneer Pitta overheerst.

  Hitte mijden

  In de zomer heeft uw lichaam volop warmte opgenomen. Nu, aan het begin van de herfst, is het beter om het wat hitte betreft iets rustiger aan te doen. Douche bijvoorbeeld liever met lauwwarm in plaats van heet water, neem ook liever geen al te heet bad en stel een bezoek aan de sauna uit tot de winter. Ook uw huid zal u dankbaar zijn!

  Cosmeticatips voor het begin van de herfst

  Bij Maharishi Ayurveda vindt u een breed scala aan huidverzorgingsproducten die perfect zijn afgestemd op het begin van de herfst.
  Na de warme zomertijd of in tijden van stress kan de huid sneller droog aanvoelen of rood worden. Met de Pitta verzorgingscrème kunt u het herstel van uw gevoelige gezichtshuid ondersteunen. De speciaal geselecteerde kruidenextracten in combinatie met cameliazaadolie, sheaboter en olijfolie laten de huid zacht en soepel aanvoelen.
  Ook voor de rest van het lichaam zijn er talrijke Pitta-producten verkrijgbaar:
  Pitta Body Lotion

  En voor de verzorging van uw haar zijn er:

  • Pitta-shampoo – zachte verzorging voor normaal tot fijn haar
  • Pitta-haarolie – voor fijn en rossig haar en voor een gevoelige hoofdhuid

  Probeer ze eens uit en ontdek uw persoonlijke Pitta-favorieten.

  Geuren om van te genieten

  AromaverdamperOok geuren kunnen Pitta tot rust brengen.
  Zo is de Pitta-aromaolie, met een mooie mix van etherische oliën uit sandelhout en Ylang Ylang de ideale keuze voor sfeervolle momenten aan het begin van de herfst. Met een diffuser of aromaverdamper kunt u ook in de slaapkamer profiteren van het kalmerende effect dat de aromaolie heeft op uw Pitta-dosha. Probeer het eens uit en ontdek wat deze rustgevende compositie voor u kan betekenen.

  Tijd voor ontspanning

  Niet alleen hitte en scherp eten, maar ook stress kan Pitta verhogen. Zo nu en dan een moment van ontspanning inlassen, bijvoorbeeld met een lekker kopje Pitta-kruidenthee, schenkt u innerlijke rust en brengt uw Pitta-dosha weer in balans.
  Neem hier dan ook gedurende de dag regelmatig even de tijd voor. Blijf bijvoorbeeld ’s middags na het eten gewoon nog een paar minuten zitten en geniet heel bewust van dat kleine moment voor uzelf.

  Bewegen in de natuur

  Probeer elke dag een stukje te wandelen en kies dan liefst voor een route door de natuur, bijvoorbeeld in het bos of langs het water. Laat tussen de bomen of aan de kust de frisse wind door uw haren waaien. Een korte avondwandeling helpt u aan het einde van de dag tot rust te komen, zodat u gedurende de nacht optimaal zult uitrusten en herstellen.

   

  We wensen u een mooie en gezonde herfst!

 • HAPPINEZ festival – maak kans op vrijkaarten!

  Happinez-Fastival

  ‘Happinez’, het populaire mindstyle magazine, organiseert ook dit jaar weer het geliefde Happinez festival. Het festival vindt plaats in het prachtige Fort Voordorp bij Utrecht.
  Wij van Maharishi Ayurveda zijn voor de tweede keer aanwezig. Kom genieten van de geweldige festivalsfeer en het brede scala aan activiteiten, van yogasessies en muziek tot workshops en lezingen van internationale sprekers over holistische levensthema’s.
  Een spannend programma met lekker eten en een bonte markt met talrijke stands wachten op u. We kijken ernaar uit u bij onze stand persoonlijk te begroeten. Er ligt een klein geschenk voor u klaar!

  Maak nu kans op twee vrijkaarten!
  Stuur een e-mail naar map@ayurveda.nl of laat een berichtje achter op onze Facebook-pagina (https://www.facebook.com/ayurveda.products.europe/) met als onderwerp ‘Happinez festival’ en maak kans op twee vrijkaarten voor dit geweldige event.

  Overigens:
  ook dit jaar is er bij onze stand een internationaal bekende Vaidya (ayurvedisch expert) aanwezig bij wie u terecht kunt voor een gratis polsdiagnose en waardevolle gezondheidstips.

  Wanneer: 15 – 17 september 2017
  Meer informatie: https://www.happinez.nl/

 • Ayurveda voor op reis

  Ayurveda voor op reis

  Eindelijk is het dan zover: vakantie! Voor de meeste mensen is dit hét moment om even helemaal bij te komen en te ontsnappen aan hun vaak hectische leven. Tegelijk is de vakantie een geweldige gelegenheid om nieuwe dingen te ontdekken.
  We hebben voor u een kleine ayurvedische reisset samengesteld, en vertellen u graag hoe ayurveda u kan helpen onthaasten en bijtanken.

  Onthaasten met ayurveda

  Een goede hulp om de drukte achter u te laten en de ontspanning toe te laten, is de Vata Aromaolie, die u ook gemakkelijk meeneemt op reis. Deze melange uit pure, natuurlijke bestanddelen zoals zoete sinaasappel, roosgeraniumolie, basilicum, marjolein en venkel verspreidt een aangename, rustgevende geur.
  Ook de harmonieuze klanken van de muziek van Maharishi Gandharva maken de weg vrij naar innerlijke rust. U heeft de keuze uit een breed scala aan eeuwige melodieën van de natuur. Laat u leiden door uw persoonlijke smaak, innerlijke behoeften en het moment van de dag. Zo zou u bijvoorbeeld kunnen kiezen voor één van de volgende stukken met de zachte klanken van de bamboefluit, ingespeeld door Amar Nath:

  Vakantielectuur

  Bent u nog op zoek naar inspirerende en verrijkende lectuur voor op vakantie? Wat dacht u van ‘In Balance leben: Wie wir trotz Stress mit unserer Energie richtig umgehen’ (enkel in het Duits verkrijgbaar) van Dr. med. Ulrich Bauhofer? De succesvolle auteur baseert zich in zijn boek op de eeuwenoude ayurvedische geneeskunde en vertelt hoe u in zes stappen kunt leren uw energie beter te ‘managen’.

  Wilt u in de vakantie eens in alle rust meer lezen over de uiteenlopende mogelijkheden van ayurveda? In zijn handzame boek ‘Ayurveda für jeden Tag’ (ook in het Duits) geeft Dr. med. Ernst Schrott diverse ayurvedische tips over voeding, lichaamsverzorging en gezondheid. Zo doet u bijvoorbeeld nieuwe ayurvedische kookinspiratie op. Of sla het hoofdstuk ‘Beschwerden von Kopf bis Fuß’ eens open, waarin Dr. Schrott vertelt wat u met behulp van ayurveda zoal kunt doen bij kwaaltjes als zonnebrand, hoofdpijn en infecties.

  Vol energie van start

  Kent u dat gevoel? U weet dat iets goed voor u is, maar in de drukte van alledag komt u er gewoonweg niet aan toe. Vaak vinden we pas in de vakantie de tijd en rust voor dingen die belangrijk voor ons zijn en ons goed doen.
  De volgende vakantie zou bijvoorbeeld een mooi moment kunnen zijn om de ayurvedische ochtendroutine eens op te pakken. Daarmee stimuleert en activeert u de spijsvertering en bloedsomloop, en voelt u zich bovendien frisser en fitter. Zo kunt u vol energie van uw vakantie genieten!

  Tijd voor uzelf: ayurvedische hoofdmassage

  Een ayurvedische hoofdmassage is een zeer eenvoudige en effectieve manier om uzelf tijdens de vakantie te verwennen. Alleen al de bewuste focus op dit zeer gevoelige deel van ons lijf kan ons helpen tot rust te komen en te ontspannen.
  Een zachte hoofdmassage heeft een geweldige uitwerking op lichaam, geest en ziel. Het masseren stimuleert de doorbloeding van de hoofdhuid en verzorgt en versterkt bovendien zowel de hoofdhuid als het haar. Masseer uw hoofdhuid hiervoor twee maal per week ‘s ochtends voordat u uw haar wast met een op uw dosha-type afgestemde haarolie:

  Vata Haarolie

  De volgens authentieke ayurvedische recepten samengestelde melanges van ayurvedische kruiden en plantaardige oliën zijn een weldaad voor lichaam en zintuigen.

  Onze zomertip: de zon kan uw haar extra bleken en uitdrogen. In dat geval is het vooral voor gemengde Vata-types goed om de Vata-haarolie te gebruiken. Deze geeft het beschadigde haar in de zomer een extra portie bescherming en verzorging.

  Kruiden, muntolie en thee bij ongewoon eten

  Tijdens uw vakantie eet u misschien wel zwaar verteerbare of voor u ongewone gerechten. Volgens ayurveda kunnen kruiden ertoe bijdragen dat u deze beter verdraagt.
  Zeer geliefd voor op reis zijn onze churna’s, waarmee u gerechten geheel naar smaak en jaargetijde kunt kruiden.

  Pitta Churna

  • Vata-Churna: bijzonder geschikt voor alle voedingsmiddelen die Vata verhogen, zoals kool, broccoli, maïs, peulvruchten en salades
  • Pitta-Churna: goed voor op warme dagen, bijvoorbeeld bij tomatengerechten
  • Kapha-Churna: een oppepper voor scherp gekruide en licht pittige, maar ook zware maaltijden

  Deze drie churna’s zijn bij Maharishi Ayurveda® allemaal in een biologische variant verkrijgbaar.
  Om te voorkomen dat de buitenlandse keuken tijdens uw vakantie roet in het eten gooit, kan het ook geen kwaad om een ayurvedische kruidenolie met munt mee te nemen. Voeg bij eventuele onpasselijkheid na het eten 1-2 druppels aan een glas warm water toe en drink dit op.
  En ook de Digest Plus-thee kan op vakantie uitkomst bieden. Het is een gezond alternatief voor een aperitief of maagbitter. Drink deze scherpe, kruidige thee in het ideale geval ongeveer één uur voor of na het eten van een zware of zeer uitgebreide maaltijd om optimaal van het effect te profiteren.

  Dosha-thee in plaats van koele drankjes

  Wilt u tijdens uw vakantie echt tot rust komen? Drink dan zo nu en dan eens een kop aromatische Vata-thee. Regelmatig een kop van deze thee kan bij een teveel aan Vata helpen het evenwicht te herstellen.
  En ook al is het erg aanlokkelijk, is het toch beter om op warme dagen geen ijskoude drankjes te drinken. Ons lichaam schakelt in dat geval namelijk over naar de ‘opwarmmodus’, om de koude vloeistoffen op lichaamstemperatuur te brengen. Wat we heel even als verfrissend ervaren, bezorgt ons van binnen dus uiteindelijk alleen maar meer warmte. Uit ayurvedisch oogpunt is het om af te koelen op hete zomerdagen daarom beter warm tot lauwwarm water of thee te drinken. Zeer aan te bevelen: één tot twee koppen Pitta-thee per dag. Probeer het maar eens!

  Zonnebaden zonder spijt

  Aloe VeraBent u een echte zonaanbidder? Zon dan het liefste ‘s ochtends, dan zijn de stralen van de zon nog niet op hun sterkst. Uw huid zal u dankbaar zijn!
  Trakteer uzelf en uw huid na het zonnen op wat welkome verkoeling met de Aloë Vera Gel van Maharishi Ayurveda®. De gel is een ware weldaad voor uw huid, ongeacht uw huidtype. Masseer de Aloë Vera Gel in de huid, laat de gel intrekken en breng vervolgens een op uw huidtype afgestemde verzorgende bodylotion of de ayurvedische After Sun Huidolie aan.
  Ook aloë vera-sap kan uw huid na het zonnen helpen herstellen. Drink hiervoor één tot drie glazen per dag. Aloë vera-sap is verkrijgbaar bij de meeste natuurvoedingswinkels.

   

  Voor u samengesteld: uw ayurvedische reisset

  Of u nu voor uw werk op reis bent of een vakantietripje maakt, deze ayurvedische producten verdienen absoluut een plek in uw koffer:

  Kruidenolie met munt

  • Ayurvedische kruidenolie met munt – om in stressvolle situaties op uw slapen aan te brengen, uw spieren en gewrichten mee te masseren of te drinken met warm water bij eventuele onpasselijkheid
  • Digest Plus-thee – een weldaad na zware of zeer uitgebreide maaltijden
  • Churna’s – praktische kruidenmelanges voor onderweg
  • Aloë Vera Gel – aangenaam verkoelend na het zonnen

   

   

   

 • Verwentips voor moeders – niet alleen voor Moederdag!

  Tulpen met klein hartje ernaast

  Het is best indrukwekkend, wat moeders allemaal doen: ze schenken leven, liefde en steun, bekommeren zich om de alledaagse klusjes, luisteren, troosten, staan ons bij in lief en leed en hebben daarnaast ook vaak gewoon nog een baan. Een hele uitdaging, dat moederschap!
  Reden genoeg om ze eens te bedanken. Dat dacht de zelf kinderloze Anna Jarvis nu ook. Na het overlijden van haar moeder maakte de Amerikaanse zich sterk voor een feestdag speciaal voor moeders. Aan haar hebben we Moederdag te danken, een dag die inmiddels in vele landen wordt gevierd.
  Moederdag is de perfecte gelegenheid om onze moeders extra in het zonnetje te zetten. Maar ook de rest van het jaar kunnen we ze, als we daar de mogelijkheid nog toe hebben, op allerlei manieren laten zien dat wat ze voor ons hebben gedaan en nog altijd doen voor ons zeker niet vanzelfsprekend is.
  Hoe u dat doet? We helpen u graag op weg met de onderstaande verwentips.

  Tijd voor zichzelf of voor jullie samen

  Uit enquêtes blijkt dat vrijwel alle moeders die nog midden in de opvoeding van hun kinderen zitten één grote wens hebben: tijd voor zichzelf. Een momentje van ontspanning, om in alle rust te lezen of bijvoorbeeld te gaan joggen, terwijl iemand anders zich over de kinderen ontfermt, opruimt of kookt. Daarna kunnen ze er weer met hernieuwde energie tegenaan – dus uiteindelijk profiteert iedereen ervan.

  Zodra de kinderen het huis uit zijn, is het ineens een heel ander verhaal. Het is ongewoon stil in huis. Vooral voor moeders die inmiddels van hun pensioen genieten, kan het wel eens té stil zijn. Dit is daarom misschien wel het uitgelezen moment om samen iets te ondernemen. Wat dacht u van een bezoekje aan de dierentuin, een dagje winkelen in een van haar favoriete steden of een avondje uit, bijvoorbeeld naar een concert of theatervoorstelling? Of misschien deden jullie vroeger graag iets samen en kunt u daar nu opnieuw iets mee doen?
  Van dit soort (gezamenlijke) activiteiten zal uw moeder nog lang nagenieten. Want vrijwel iedere moeder vindt het heerlijk om op deze manier weer eens tijd door te brengen met haar kinderen en kleinkinderen.
  En het hoeft echt niet meteen een grote onderneming te zijn. Ze vindt het vast ook erg leuk als u haar voor de lunch of thee uitnodigt. Kijk bijvoorbeeld eens hier voor enkele smakelijke receptideeën.

  Een helpende hand

  Er zijn vast taken die uw moeder helemaal niet leuk vindt of zelf niet goed kan. Denk bijvoorbeeld aan iets instellen op haar mobiel of computer, maar ook onkruid wieden, de gordijnen wassen en weer ophangen of de keuken schilderen. Er is beslist iets waar u goed in bent en uw moeder een groot plezier mee doet.

  Gezondheid & innerlijke balans

  Gezondheid is een groot goed waar ook moeders veel waarde aan hechten. Want wie wil nu niet tot op hoge leeftijd gezond en fit blijven? Daar hebben we zelf zeker invloed op en sommige dingen die erbij helpen, kunt u ook prima cadeau doen.

  • Ontspannende muziek is niet alleen fijn om naar te luisteren, maar kan ook een positieve uitwerking hebben op hoe we ons voelen.
  • Leest uw moeder graag? In het boek ‘Ayurveda für jeden Tag’ vindt ze vele waardevolle ayurvedische gezondheidstips die ze eenvoudig in haar leven kan toepassen.
  • Regelmatige lichaamsbeweging versterkt zowel lichaam als geest. Ayurveda raadt aan elke dag te bewegen. Voor mensen vanaf veertig jaar wordt aanbevolen gematigd – maar wel regelmatig – te sporten (een kwartier tot half uur per dag). Geef uw moeder bijvoorbeeld een yoga-, pilates- of dansles cadeau. En waarom zou u niet met haar meegaan en van deze gelegenheid gebruikmaken om samen iets gezonds te doen?

  Vrouwen Rasayana

  • Juist in periodes van hormonale veranderingen missen veel vrouwen de innerlijke kracht en rust die ze van zichzelf gewend zijn. Misschien is de Vrouwen-Rasayana van Maharishi Ayurveda® in dit geval iets voor uw moeder. Deze speciaal op vrouwen afgestemde melange van kruiden en vruchten heeft volgens ayurveda een geweldig harmoniserend effect op het hele lichaam (zie belangrijke productaanwijzing).

  Een blijk van waardering

  Uw moeder zo nu en dan laten weten hoe belangrijk ze voor u is en dat u aan haar denkt, hoeft helemaal niet veel moeite te kosten. Stuur bijvoorbeeld een kaartje als u op zakenreis of een weekendje weg bent, schrijf haar in een sms’je of via WhatsApp waar u op dat moment bent en wat u allemaal beleeft, of kies een paar leuke foto’s uit voor een persoonlijke kaart of e-mail.

  Zelfgemaakte cadeaus

  De meeste grootouders kunnen een zelfgemaakt cadeau van hun kleinkinderen wel waarderen. Laat uw kinderen – afhankelijk van hoe oud ze zijn eventueel met uw hulp – eens een mooie kaart maken, raamdecoraties knutselen of een stoffen tas beschilderen. Gebruik leuke foto's van het gezin om een persoonlijk cadeau, van een mok tot aan een fotoboek, te creëren. Of download uw moeders favoriete muziek en brand een cd, speciaal voor haar.

  Iets lekkers

  Zelfgemaakte lekkernijen doen het eigenlijk altijd goed. Maak bijvoorbeeld eens de ayurvedische energieballetjes. Deze zoete verleiders zijn niet alleen erg lekker, ze geven ook een fijne energieboost. Hier vindt u het recept.

  Is uw moeder gek op koffie? Dan raden we Raja’s Cup aan, een gezond ayurvedisch alternatief. Deze kan ook eenvoudig als espresso of cappuccino worden bereid.

  Fijne verzorgingsproducten

  De rijpere vrouwenhuid krijgt op den duur te maken met droogheid, fijne lijntjes en uiteindelijk rimpels. Van douchegel en bodylotion tot massageolie en gezichtscrème: dit is dé tijd voor Vata-producten. Ze voeden en verzorgen de gevoelige, rijpere huid, verspreiden een aangename geur en laten de huid weer heerlijk zacht aanvoelen.

  Na het lezen van deze tips schieten u vast nog wel meer ideeën te binnen waarmee u juist uw moeder een groot plezier kunt doen. Zet uw ideeën om in daden: uw moeder heeft het verdiend!

   

   

 • Interview met de winnares van de reis naar Londen

  Winnares met partner en Frau Buchzik

  Bij onze laatste verloting viel Nicoletta Czechowska in de prijzen: ze won een reis naar Londen, waar ze een bezoek mocht brengen aan het tweede internationale ayurveda-congres. We spraken haar voorafgaand aan en aan het einde van het congres en vroegen haar naar haar ervaringen.

  Interview deel 1 (voorafgaand aan het congres)

  V: Dag mevrouw Czechowska, welkom in Londen en nogmaals van harte gefeliciteerd met uw prijs!
  Hoe bent u eigenlijk met ayurveda in aanraking gekomen? Bent u er al lang mee bekend?

  A: In Polen maakten we kennis met een ayurvedisch arts uit India, die mij al eens ontzettend heeft geholpen toen ik een probleem had met mijn gezondheid. Sindsdien is ayurveda min of meer een onderdeel van ons leven geworden.
  In Duitsland zijn we opnieuw op zoek gegaan naar goede ayurvedische producten. Uiteindelijk stuitte ik op Maharishi Ayurveda. Het merk is ook verkrijgbaar in de biologische winkels waar ik regelmatig iets koop. We probeerden het uit, en waren eigenlijk al snel overtuigd van de kwaliteit.

  V: Wat is voor u het belangrijkste aan ayurveda? Wat spreekt u vooral aan in dit eeuwenoude gezondheidssysteem?

  A: Het is zo oud en daarmee zo beproefd dat het eigenlijk altijd werkt. Heel anders dan bij de westerse geneeskunde, waar naar mijn mening toch vaak nog wat wordt uitgeprobeerd.
  Ayurveda is omvangrijk, maar toch eenvoudig. Zelfs kruiden, zoals kurkuma, hebben al een effect.

  V: Heeft u een persoonlijke ayurvedische tip voor onze klanten?

  A: Het zijn de kleine dingen die toch een groot effect kunnen hebben, zoals ’s ochtends vóór 6.00 uur opstaan. Je kunt het je haast niet voorstellen, maar al na een week of zelfs een paar dagen merk je het verschil.
  Het is een kwestie van uitproberen: wat helpt mij, waar voel ik me goed bij?
  En ook koken met kruiden kan veel doen. Dan bedoel ik natuurlijk niet alleen met peper en zout, maar juist het experimenteren met meerdere kruiden. En dus niet één of twee, maar zes tegelijk. Je merkt al gauw dat je spijsvertering verbetert, of dat je je gewoon beter voelt – en het smaakt natuurlijk ook beter. Na het eten voel je je ‘tevredener’, je hebt niet meer het gevoel dat er iets ‘mist’, je krijgt bijvoorbeeld naderhand veel minder snel trek in chocolade of chips.

  V: Kunt u ons mee terug nemen naar het moment dat u hoorde dat u had gewonnen? Hoe was dat?

  A: Ik stond in de biologische winkel toen mijn telefoon ging. Ik kon het eerst gewoon niet geloven. Ik heb nog nooit iets gewonnen en plotseling belt er iemand met een Nederlands nummer en zegt dat ik een reis naar Londen, naar het tweede internationale ayurveda-congres heb gewonnen. Ik was zó blij. Het was januari, het jaar was net begonnen. Een geweldige start van het nieuwe jaar.

  V: Waar kijkt u naar uit?

  A: Morgen gaan we eerst de stad verkennen en dan draait vanaf zaterdag alles om het congres, waar we al erg naar uitkijken. Bij de parallelle sessies hebben we de onderwerpen uitgekozen die ons het meeste interesseren. En we gaan in ieder geval naar het concert aan het einde van de eerste dag.

  Winnares in London

  Interview deel 2 (aan het einde van het congres)

  V: Het tweede internationale ayurveda-congres is bijna ten einde. Wat beviel u het meest?

  A: Zowel Londen als het congres is ons zeer goed bevallen. Nogmaals ontzettend bedankt voor alles. Als microbioloog sprak vooral de combinatie van de oude tradities en moderne wetenschappelijke onderzoeken me zeer aan, omdat dit goed laat zien dat ayurveda echt werkt. Niet alleen in de oude boeken, maar ook vandaag de dag, in het laboratorium en in ziekenhuizen.

  V: Waren er personen waar u erg van onder de indruk was?

  A: O ja, dat waren er best veel. Ook de lezingen over yoga en ayurveda zijn ons goed bevallen.

  V: Wat is u in het bijzonder bijgebleven?

  A: Ik was vooral onder de indruk van hoe de mensen met elkaar samenwerken als het om het overkoepelende thema ‘ayurveda’ gaat. Ook al stonden de deelnemers aan de discussies soms lijnrecht tegenover elkaar, werd de discussie toch altijd op een zeer aangename toon gevoerd. Dat viel ons erg op. Te zien dat er ruimte is voor verschillende ideeën, dat niet alles strak is vastgelegd, en dat dit toch nooit ten koste ging van een positieve omgang met elkaar.

  V: Hoe zou u de sfeer van het congres omschrijven?

  A: Erg warm, en deels zelfs zeer intiem. Je merkt dat veel mensen elkaar al kennen, en nieuwe deelnemers worden hartelijk ontvangen en in de groep opgenomen.

  V: Zou u nog eens terug willen komen? Over twee jaar vindt het congres in Brazilië plaats…

  A: Als we de mogelijkheid hebben absoluut!

  V: Heeft u op het congres veel nieuwe dingen ontdekt?

  A: We wisten al aardig wat, maar we hebben zeker ook veel bijgeleerd. We vonden het vooral ook erg mooi om te zien hoe verschillende internationale culturen hier samenkwamen.

  V: Wat zou u willen zeggen tegen de mensen die er dit keer niet bij konden zijn?

  A: Dat het ontzettend waardevol is om informatie met anderen te kunnen uitwisselen. Het is goed niet alleen thuis in je eigen praktijk te zitten, het is een perfecte gelegenheid om met collega’s ideeën en ervaringen uit te wisselen.

  V: Hartelijk dank voor dit gesprek. We vonden het erg leuk u hier te mogen ontmoeten en we wensen u alvast een goede reis terug!

 • Vol energie de lente in – tips voor de Kapha-tijd

  30 dagen tip voor de Kapha tijd

  Met de lente breekt de Kapha-tijd aan

  De verandering zal niemand ontgaan: de kille vrieskou maakt langzaam maar zeker plaats voor een zacht voorjaarszonnetje en overal duiken de eerste lentebodes op. Witte sneeuwklokjes, gevolgd door een kleurenpracht van krokussen, narcissen en tulpen luiden een nieuw jaargetijde in.
  En met de lente breekt ook de Kapha-tijd aan, een periode die volgens ayurveda van maart tot juni duurt.
  Als gevolg van de kou en zwaardere winterkost heeft zich in ons lichaam in de wintermaanden een teveel aan Kapha verzameld. Als structuurgevend principe staat de dosha Kapha voor eigenschappen als koud, nat, zwaar en taai. Voor sommigen uit deze ophoping van Kapha zich dan ook in wat extra pondjes, en bij anderen in de vorm van minder opvallende ‘stofwisselingsslakken’.
  De stijgende temperaturen doen de Kapha in de natuur en in ons lijf als het ware weer ‘smelten’. Uit ayurvedisch oogpunt is dat bijvoorbeeld te merken aan regenachtig weer, maar ook aan loopneuzen, slijm ophoesten of hooikoorts.
  Ook aan de bekende voorjaarsmoeheid, waar met name Kapha-types veel last van hebben, ligt volgens ayurveda een overheersende Kapha ten grondslag.
  Vandaar dat het nu in de lente erg belangrijk is bij het wisselen van de seizoenen de dosha’s goed in balans te houden. De jaargetijdenroutine ‘Ritucharya’ leert ons hoe we dit kunnen doen. We zetten de belangrijkste aanbevelingen voor de Kapha-tijd voor u op een rij, zodat u fris en vol energie de lente tegemoet kunt gaan.

  Volg het ritme van de natuur

  De balans bewaren lukt het beste als we het ritme van de natuur volgen en meegaan met de wisseling van de jaargetijden en de bijbehorende dosha’s. Licht, temperatuur en lengte van de dag zijn onder andere belangrijke maatstaven die ons helpen lichaam en geest in harmonie met het ritme van de natuur te houden. Dit geldt zowel voor het seizoensritme als voor het dagritme.
  Net als bij de overgang van winter naar voorjaar, gaan we ook elke ochtend om 6.00 uur over van Vata naar Kapha. De lente kan dus eigenlijk ook wel als de dageraad van het jaar worden beschouwd.
  Ayurveda raadt daarom aan om bij het aanbreken van een nieuwe dag, dus vóór het einde van de Vata-tijd en uiterlijk om 6.00 uur, zonder wekker op te staan. Dat lijkt vroeg, maar wie weer voor het einde van de Kapha-tijd (dat wil zeggen vóór 22.00 uur) naar bed gaat, zal merken dat dat best meevalt. Met deze routine ondersteunt u het innerlijke ritme van lichaam en geest en helpt u uzelf de harmonie, met uzelf en met de natuur, te hervinden. Juist in de Kapha-tijd kunnen we dat extra steuntje in de rug ontzettend goed gebruiken om zonder al te veel vermoeidheid de lente door te komen.

  Tijd van innerlijke reiniging

  Met de volgende tips voor innerlijke reiniging kunt u uw lichaam helpen het teveel aan opgebouwde Kapha weer kwijt te raken.

  • Neem regelmatig de tijd voor de reinigende handelingen van uw ayurvedische dagelijkse routine, bijvoorbeeld door uw mond te spoelen met gerijpte sesamolie en uw tong ‘s ochtends te reinigen met een tongschraper.

  Kapha garshan massage handschoenen

  • Met een droge ‘Garshan’-massage kunt u de doorbloeding van het bindweefsel bevorderen. Zo stimuleert u de stofwisseling, activeert u de bloedsomloop en helpt u overtollige Kapha te reduceren. Ideaal zijn daarbij Garshan-massagehandschoenen uit ruwe zijde, die speciaal voor dit type massage zijn ontwikkeld.
  • Houd uw voeding licht en las zo nu en dan een dag in waarop u bijvoorbeeld enkel rijst eet, of alleen vloeistoffen tot u neemt.
  • Een bijzonder intensieve vorm van innerlijke reiniging ervaart u bij een panchakarma-kuur. Ook in Nederland en de rest van Europa zijn er goede aanbieders waar u zich in de watten kunt laten leggen, zonder er al te ver voor te hoeven reizen.

  Hoeveel van deze tips u ook toepast, elk van deze afzonderlijke handelingen zal u helpen de wisseling van de jaargetijden beter te doorstaan.

  Gebruik op de Kapha-tijd afgestemde producten

  Gebruik in deze tijd vooral ayurvedische producten waarvan de bestanddelen exact zijn afgestemd op wat het lichaam gedurende de Kapha-tijd nodig heeft. Aan elk van deze producten ligt een schat aan ayurvedische kennis ten grondslag, waarvan u dankzij moderne productieprocessen nu zeer eenvoudig kunt profiteren. Geweldige producten voor de Kapha-tijd zijn bijvoorbeeld:

  • Kapha-thee: een verkwikkende kruidenthee die u van binnenuit verwarmt en dus ideaal is voor frisse, regenachtige lentedagen. Kies liefst voor de biologische variant!

  Kapha Balance

  • Kapha-balance: het ideale voedingssupplement om de Kapha-tijd vol energie te starten. Met twee tabletten per dag ondersteunt dit supplement het herstel van de innerlijke balans, de afbraak van ama en de reductie van een teveel aan Kapha.
  • Kapha-aromaolie: verwarmende en verkwikkende aromatische olie om bij een overheersende Kapha de balans te herstellen – bij Kapha-types, en in de Kapha-tijd.

  Producten voor Kapha-types

  Kapha-types hebben vaak te kampen met voorjaarsmoeheid en andere bijkomende verschijnselen van de Kapha-tijd. Bent u een Kapha-type? Verwen uzelf dan juist nu met speciaal voor uw dosha-type samengestelde verzorgingsproducten:

  • Kapha-massageolie (G.N.C.): start uw dag goed met een verkwikkende ochtendmassage. Deze massageolie met 100% natuurlijke citronella-aromaolie is geschikt voor de vette en onzuivere huid.
  • Kapha-haarolie: geniet voordat u uw haar wast van een verkwikkende hoofdmassage met deze haarolie, speciaal voor Kapha-types. (Gecontroleerde Natuurlijke Cosmetica, G.N.C.)
  • Kapha-shampoo (G.N.C.): milde verzorging voor normaal tot stevig en vet haar, met 100% natuurlijke etherische oliën.

  Kapha Douchegel

  • Ayurvedische douchegel Kapha (G.N.C.): hul uzelf in het verfrissende aroma van 100% natuurlijke sinaasappel- en geraniumolie met deze speciale Kapha-douchegel, die uw huid op milde wijze reinigt en verzorgt.

  Een overzicht van door Maharishi Ayurveda® aanbevolen Kapha-producten vindt u hier.

  Verkwikkende hoofdmassage voor de ‘kroon van de persoonlijkheid’

  Juist in de Kapha-tijd, een periode waarin een en ander losgemaakt en in beweging gebracht moet worden, weten veel mensen een verkwikkende hoofdmassage wel te waarderen. Regelmatige oliemassages vóór het haren wassen verbeteren volgens ayurveda de doorbloeding van de hoofdhuid en versterken de haarwortels.

  Al in de Charaka Samhita, Sutr. V 81-83 wordt de ayurvedische hoofdmassage als volgt geprezen: “Wie regelmatig het hoofd insmeert met sesamolie, zal problemen als hoofdpijn, kaalheid, grijze haren of haaruitval voorkomen. Hoofd en voorhoofd worden aanzienlijk versterkt. De haren worden zwart, lang en zijn diep in de hoofdhuid geworteld. De zintuigen werken goed en de gezichtshuid gaat stralen. Het insmeren van het hoofd met olie is bovendien bevorderlijk voor een diepe slaap en een gevoel van geluk.”

  Verwen de ‘kroon van uw persoonlijkheid’, zoals de haren door ayurveda ook wel worden genoemd, twee keer per week voor het haren wassen met een lichte massage. Laat hiervoor eerst wat olie in uw handpalm opwarmen. Doe steeds wat olie op de vingers en masseer zachtjes de olie met uw vingertoppen in de hoofdhuid. Laat de olie vervolgens liefst één tot twee uur inwerken, spoel uit en was uw haar tot slot met een milde shampoo. Een heerlijk verkwikkend gevoel voor haar en zintuigen!

  Stem de keuze van de massageolie bij voorkeur af op uw haar- of dosha-type:
  Kapha Haarolie

  Elk van deze haaroliën is vervaardigd op basis van authentieke ayurvedische recepten en bevat naast verzorgende sesamolie speciaal op het betreffende dosha-type afgestemde combinaties van ayurvedische kruiden.

  Warmte

  Weersta de verleiding om bij de eerste warme zonnestralen meteen al te luchtige kleding aan te trekken. Tijdens de Kapha-tijd is warmte namelijk zeer bevorderlijk voor ons welzijn. En dat geldt niet alleen voor kleding, maar ook voor onze voeding (bijvoorbeeld Kapha-thee).

  De juiste voeding voor de Kapha-tijd

  Vooral Kapha-types doen er deze periode goed aan op hun voeding te letten. Laat u hierbij leiden door de woorden ‘licht’, ‘droog’ en ‘warm’.
  Ideaal voor lichte lentemaaltijden zijn bijvoorbeeld verse bladgroenten, zoals verschillende koolsoorten, spinazie, snijbiet, rucola en witlof. Door ze te stoven of smoren kan het lichaam ze nog beter verteren. Lange keten-vetzuren en dierlijke eiwitten zijn daarentegen moeilijk verteerbaar en dus is het beter als deze niet al te vaak op uw bord belanden.
  Gember en zwarte peper stimuleren uw agni (spijsverteringsvuur) en verwarmen van binnenuit. Beide dringen bovendien Kapha terug – net als asafoetida, knoflook, geelwortel en komijn – en zijn daarom zeer geschikt om uw lentemaaltijden mee op smaak te brengen. En ook Kapha-thee met gember, kruidnagel, zwarte peper, geelwortel en saffraan is een geweldige bron van warmte voor dit jaargetijde.
  Verkoelende en Kapha-bevorderende voedingsmiddelen, zoals melkproducten, kunnen in de lente daarentegen beter niet te veel worden geconsumeerd.
  Omdat ons spijsverteringsvuur in de lente door het teveel aan Kapha is verzwakt, is het nu erg belangrijk dat we de hoofdmaaltijd nuttigen op een moment dat onze agni het sterkst is. Eet uw hoofdmaaltijd daarom bij voorkeur rond het middaguur en kies ‘s avonds bijvoorbeeld voor een soepje.
  Er zijn uiteraard ook enkele interessante voedingssupplementen verkrijgbaar die goed aansluiten bij wat het lichaam in de Kapha-tijd nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan het reeds vermelde Kapha-Balance, Meda l voor mensen met een normale eetlust en Meda II bij een verhoogde eetlust, en Prana-Rasayana voor door de kou geïrriteerde luchtwegen.
  En om te drinken is vooral Kapha-thee (één à twee koppen per dag) erg geschikt. Ook een heetwaterkuur van twee tot drie weken is zeer aan te bevelen.
  Meer over voeding tijdens de Kapha-tijd leest u in onze tips ‘Fit de lente door‘.

  Meer tips bij voorjaarsmoeheid

  Vaidya Palakurthi Manohar verzamelde voor u meer informatie over het verschijnsel voorjaarsmoeheid. De bevindingen van de ayurveda-expert en verdere tips bij voorjaarsmoeheid vindt u hier.

 • Gun uzelf een ayurveda-weekend

  blog_30_tage_Tipp_600x393

  Reiniging en regeneratie voor lichaam en geest

  Heeft u soms het gevoel dat uw lichaam en geest wel een opfrisser kunnen gebruiken? Zou u zich graag weer wakkerder voelen, de alledaagse uitdagingen met meer rust en kalmte tegemoet treden en de kleine genoegens in het leven bewuster, met een heldere blik, willen beleven?

  Probeer dan eens een ayurvedisch revitaliserend weekend, aan de hand van tips en adviezen van Dr. Schrott – zonder aanvullende kosten voor reis of overnachting, gewoon in het comfort van uw eigen huis. In zijn boek ‘Ayurveda für jeden Tag’ beschrijft Dr. med. Schrott hoe u in slechts één weekend een compleet ayurvedisch programma kunt doorlopen, gericht op reiniging en regeneratie van lichaam en geest.

  Klinkt dit u als muziek in de oren? Lees dan gauw verder en ontdek hoe u zo’n ayurvedisch weekend bij u thuis kunt creëren.

  Enkele tips vooraf

  • Neem rustig de tijd om uw ayurveda-weekend voor te bereiden. Zo begint het genieten al tijdens de maaltijdplanning en het boodschappen doen.
  • Gedurende het weekend komen ayurvedische klassiekers als ademhalingsoefeningen, yoga-asana’s en ‘olietrekken’ (Gandusha) voorbij. U zou zich hier, als u dat wilt, al vooraf vertrouwd mee kunnen maken.
  • We willen u op het hart drukken dat er tijdens dit weekend geen verplichtingen zijn. Het gaat er tenslotte om dat uw revitaliserende weekend aansluit bij uw persoonlijke behoeften. Niets moet. Volg uw gevoel.
  • Ga er ontspannen in, wees niet te streng voor uzelf. Ook als u niet alle tips en suggesties nauwgezet opvolgt, zult u zeker profijt hebben van dit weekend.
  • Laat u bij alle activiteiten leiden en inspireren door het plezier dat ze u brengen.

  Vrijdag – tot rust komen

  Neem allereerst een douche of bad om de hectiek van de afgelopen week achter u te laten en echt te kunnen ontspannen. U zou uzelf bovendien kunnen verwennen met een mooi boeket bloemen. De bloemen fleuren niet alleen uw huis, maar ook uw humeur op.

  Volledig ontspannen

  Neem nu een kwartiertje de tijd voor enkele eenvoudige yoga- en ademhalingsoefeningen om eventuele blokkades en spanning weg te nemen en de coördinatie tussen lichaam en geest te versterken.

  Eventueel kunt u dit afsluiten met Transcendente Meditatie. Zo’n meditatiesessie brengt u diepe rust en hernieuwde energie. Uit onderzoek is gebleken dat mediteren, als u dit regelmatig doet, een positieve uitwerking heeft op uw gezondheid (u leest er meer over op nl.tm.org/home).

  Lichte avondmaaltijd

  Wat dacht u van een lichte soep met waterkers op deze eerste avond? Het recept vindt u hier. Als u de soep ‘s avonds eet, kunt u de crème fraîche beter weglaten.
  Een licht groentegerecht of een soepje op basis van groenten bevordert de reiniging van binnenuit. Drink bij het avondeten bij voorkeur heet water, Vata-thee of een milde kruidenthee. Deze dranken kunt u trouwens bij iedere maaltijd prima drinken. Let wel op dat u ze niet ineens, maar met kleine slokken verspreid over de maaltijd opdrinkt.

  Neem om uw agni (spijsverteringsvuur) aan te wakkeren, bovendien een kwartier voor iedere maaltijd een op uw dosha-type afgestemde pancha:

  • Vata-type: gembersap met ruwe rietsuiker, een snufje zout en citroen
  • Pitta-type: kort getrokken thee van verse gember met wat ruwe rietsuiker
  • Kapha-type: gembersap met honing

  Twijfelt u wat uw ayurvedische dosha-type is? Dan biedt onze dosha-test uitkomst.

  De avond afsluiten

  Sluit uw eerste avond bijvoorbeeld af met een korte wandeling om uw spijsvertering te stimuleren of neem een ontspannend bad. Wat u ook doet, zorg er in ieder geval voor dat u nog tijdens de kapha-periode van de avond (dus vóór 22.00 uur) in bed ligt.
  Tip: met op de achtergrond een rustgevend muziekje en een heerlijk geurende Vata-olie in uw aromabrander valt u straks geheel ontspannen in slaap.

  Neem ter voorbereiding op de reiniging van de komende dagen en om de afvoer van giftige stoffen te stimuleren, voordat u naar bed gaat nog een drankje bestaande uit:

  • 1 eetlepel ricinusolie
  • wat water
  • 1 scheutje citroensap
  • 1 snufje zout
  • wat gemberpoeder

  Zaterdag – reiniging

  Sta op dag twee zo vroeg mogelijk op – liefst nog vóór 6.00 uur, in de Vata-periode van de ochtend. Vandaag staat in het teken van reinigen en ontslakken. Het is daarom goed om na het opstaan een glas water op kamertemperatuur te drinken, gevolgd door een glas water met citroen.
  Begin uw ayurvedische reinigingsritueel met het reinigen van uw tong. Gebruik hiervoor een tongschraper. Spoel daarna uw mond twee tot drie minuten met gerijpte sesamolie (ook wel ‘olietrekken’ of Gandusha genoemd).
  Gerijpte sesamolie trekt bovendien zeer goed in de huid en is daardoor ook ideaal als massageolie. Verwen uzelf met een fijne oliemassage van zo’n 10 tot 20 minuten. Verwarm de olie hiervoor tot lichaamstemperatuur en masseer hem goed in uw huid. Geniet van het weldadige gevoel.
  Neem daarna een warm bad of een douche en sluit dit deel van uw ochtendritueel af met de yoga- en ademhalingsoefeningen waar u zich gisteren al vertrouwd mee heeft gemaakt. Meer over de ayurvedische ochtendroutine leest u hier.

  Het juiste ontbijt voor uw dosha-type

  Kies om uw reiniging van binnenuit zo goed mogelijk te ondersteunen voor een zeer licht ontbijt dat is afgestemd op uw dosha-type.

  • Vata-type: gewelde amandelen of gedroogde vruchten, of als alternatief speltpap (breng de spelt hiervoor kort met water of melk aan de kook en breng op smaak met ahornsiroop, kardemom, kaneel, gember en geelwortel)
  • Pitta-type: een glas lauwwarm water met wat honing of wat fruit
  • Kapha-type: alleen heet water, eventueel aangevuld met een aangelengd vers sapje of wat fruit

  Afvoer stimuleren in de ochtend

  Een lange wandeling of lichte sportieve activiteiten brengen de stofwisseling op gang en bevorderen zo de afvoer van giftige stoffen. Ook een saunabezoek is een goed idee, daarmee stimuleert u meteen de afvoer via de huid. Welk type sauna het beste bij u past, hangt af van uw dosha-type.

  • Vata en Pitta: bij voorkeur vochtige warmte, bijvoorbeeld een stoombad of een sauna met stenen waar water over wordt gegoten
  • Kapha: droge sauna

  Middageten

  Voor de lunch raden we een lichte rijstsoep en een lassi aan. Afhankelijk van uw eetlust kunt u hier nog droog brood (toast, crackers) bij eten.
  Las nu een rustpauze in. Neem een momentje voor uzelf, maar ga liever niet slapen. Maak vervolgens een wandeling om uw spijsvertering weer te stimuleren.

  Ontspanning voor de middag en avond

  In de middag is er alle tijd voor lichte inspanning en ontspanning. Doe waar u het meeste plezier aan beleeft. U zou een mooi boek kunnen lezen, of u kunnen bezighouden met een andere hobby. Als u vanochtend nog niet naar de sauna bent geweest, zou u dat nu alsnog kunnen doen.
  Bereid voor het avondeten opnieuw een lichte rijstsoep en lassi, eventueel weer aangevuld met wat brood. Maak daarna nog een korte verkwikkende wandeling om uw stofwisseling op gang te brengen.
  Verwen uzelf ‘s avonds met een op uw huidtype afgestemd gezichtsmasker. Verwijder dit met wat amandelolie. Na een reinigingsdag als deze zal uw huid de verzorgende bestanddelen van het masker nog beter opnemen, zodat deze zich gedurende de komende nacht goed kan herstellen.

  Zondag – regeneratie

  Begin ook vandaag weer met de ayurvedische ochtendroutine, inclusief ochtenddrankje, mondhygiëne, ademhalingsoefeningen, yoga-asana’s en een ayurvedische oliemassage. Hiermee stimuleert u de bloedsomloop, krijgt u een fijne energieboost en maakt u – letterlijk en figuurlijk – een frisse start.

  Versterkend ontbijt

  De zondag staat in het teken van regeneratie, of herstel. Vandaag bouwt u uw voeding weer op. Vandaar dat uw ontbijt best iets zwaarder mag zijn. En ook uw ochtendactiviteiten mogen vandaag intensiever zijn dan gisteren. Misschien heeft u wel zin in een stevige wandeling of een klein uitstapje?

  Middageten – uw feestmenu

  Mocht u tijdens uw ayurvedische weekend gasten willen ontvangen, is nu het beste moment. Trakteer uzelf en uw gasten op een ayurvedisch feestmenu!

  • aperitief: op uw dosha-type afgestemd gemberwater

  Voor het hoofdgerecht heeft u twee opties:

  • optie 1: asperge-courgettegroenteschotel met basmatirijst, basilicumsaus en wat dal van mungboontjes (buiten het seizoen kunt u de groenteschotel uiteraard ook zonder asperges bereiden)
  • optie 2: ananasrijst met aubergine-tomatenpuree en dal van rode linzen

  Maak uw menu compleet met

  • een lassi bij het hoofdgerecht,
  • een romig dessert met vijgen voor toe,
  • en een kopje chai thee tot slot

  Genieten van de middag

  Vanmiddag heeft u opnieuw de tijd aan uzelf. Doe na een lange wandeling alleen nog dingen waar u plezier aan beleeft.

  Avondeten

  Eet vanavond weer een lichte rijst- of groentesoep. Las na de maaltijd een korte pauze in en ga dan naar buiten om tijdens een ontspannen avondwandeling de frisse buitenlucht op te snuiven.

  De laatste avond

  Uw persoonlijke ayurveda-weekend zit er bijna op. Tijd om nog een laatste keer intens te genieten. Zet een ontspannend muziekje op of lees in alle rust een mooi boek. Verwen uzelf met een rustgevende voetmassage met warme, gerijpte sesamolie en omring u met de heerlijke geur van een aromatische Vata-olie. Zo valt u straks ongetwijfeld geheel ontspannen in slaap en ontwaakt u morgen als herboren.

  Slotwoord

  Tijdens dit ayurvedische weekend is er ruimte voor wellness, sportiviteit, reiniging en regeneratie. Voor wie nog niet zo bekend is met de ayurveda is het een perfecte manier om kennis te maken met uiteenlopende facetten van deze heilzame levenswijze. Bovendien biedt dit weekend de geweldige kans om zonder al te veel moeite hernieuwde energie op te doen en uw welzijn te verbeteren, met als bonus een frisse uitstraling en een heldere geest. Gun uzelf ook zo’n welverdiende mini-break!

  Tot slot willen we Dr. med. Ernst Schrott hartelijk bedanken voor zijn geweldige tips en adviezen voor dit ayurvedische weekend!

 • De heetwaterkuur

  de heetwaterkuur

  Onze 30-dagen-tip voor uw gezondheid

  Wij van Maharishi Ayurveda® Europa vieren dit jaar onze 30ste verjaardag. Voor ons een welkome aanleiding uw gezondheid en welbevinden met 30-dagen-tips te ondersteunen. Maak kennis met de veelzijdigheid van Maharishi Ayurveda – in kleine stappen van elk 30 dagen.
  Lees verder

Onderdelen 1 tot 10 van totaal 44

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5